Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел няма бъдеще в отбора на Ферари. Това заяви бившия шеф на германеца в Ред Бул д-р Хелмут Марко.

Макар че в последните състезания „скудерията” демонстрира, че за момента разполага с по-бързата кола и постигна 3 поредни победи, Гран При на Русия се оказа тотален крах, който на всичкото отгоре беше обагрен и от скандал с неспазване на отборните заповеди от страна на германеца, на когото беше наредено да пропусне Шарл Льоклер пред себе си.

По-късно младокът разкри, че двамата са имали план, според който Льоклер ще осигури слипстрийм за Фетел, който да поведе колоната, стартирайки от 3-ото място, за да си осигурят двете коли лидерството. Оттам нататък обаче събитията явно не се развиха според очертания план и чак преминаванията в бокса донесе желаната от 21-годишния монегаск размяна на позиции. Секунди по-късно Фетел отпадна заради повреда в двигателя, а това откри шанс за двойна победа пред Мерцедес, който сега може да спечели титлата при конструкторите още в Япония.

Според част от медиите нареждането от бокса на Ферари е било нередно предвид скоростта, която демонстрираше Фетел. „Нямаше причина Ферари да се намесва по такъв начин. Така единствено може да навредиш на собствените си пилоти, като ги заставиш с такива заповеди”, коментира германският анализатор на RTL Кристиан Данер. Световният шампион за 1997 година Жак Вилньов се съгласи: „Фетел настрои отлично колата си състезанието и беше много по-бързият. Сега Ферари има сериозен проблем. Те не трябваше да му казват веднага да пропусне Льоклер. Кармата ги наказа в края. Фетел беше по-бързият и заслужаваше да остане отпред.”

В дискусията взе участие и споменатият д-р Хелмут Марко, редом до който Фетел спечели всичките си 4 световни титли в Ред Бул. „Ферари успяха да не победят, докато разполагаха с най-бързата кола. И макар Себастиан да бе най-бързият на пистата, те го пожертваха. Той вече няма бъдеще във Ферари”, добави Марко.