Всички очаквания за страхотна интрига и зрелищно състезание за Голямата награда на Русия не просто се оправдаха, а избухнаха със страшна сила. От цялата драма на пистата големият победител беше Люис Хамилтън, който направи огромна крачка към шестата си световна титла. 

Надпреварата в Сочи беше гарнирана с двоен успех за Мерцедес, след като Валтери Ботас успя да устиска на напора от преследвача Шарл Льоклер и завоюва втората позиция на подиума. Ферари, които спечелиха последните три състезания, трябваше да се примирят само с третото място на монегаска. 

Именно драмите при "черните кончета" белязаха този старт. Льоклер тръгна от полпозишън, но беше изпреварен още на старта от съотборника си Себастиан Фетел, който тръгна трети. Оказа се, че това е стратегията на Ферари да бъде задушен Хамилтън, започнал втори на стартовата решетка. 

Всичко мина по ноти, но тогава дойде заповедта от бокса към четирикратния световен шампион да пропусне пред себе си младия си съотборник. Фетел отказа да го стори, поиска повече време за това, но не спря да трупа аванс пред него. В крайна сметка рокадата се случи в средата на надпреварата, но след влизанията в бокса. 

И точно малко след като се върна на трасето след смяната на гумите, болидът на Фетел просто угасна, което позволи на Мерцедес да вземе върха безпроблемно и да го удържи до края. Всичко беше предначертано с влизането на Хамилтън в бокса по време на виртуална кола за сигурността и до края на състезанието рокади по върха нямаше. 

Тези драматични моменти с указанията от бокса, неспазването им от страна на германеца, направиха Голямата награда на Русия една от най-интересните през тази кампания, но в крайна сметка тя беше спечелена гросмайсторски от Мерцедес. Разбира се, каузата на победителите беше подпомогната и с една солидна доза късмет. 

Тези драми с отпадането на Фетел се случиха в 28-та обиколка, а до края нямаше повече драматични моменти. Най-интересна беше битката между Ботас и Льоклер за втората позиция, но финландецът устиска при най-големия напор в 40-та обиколка. И до края всичко се разви по очаквания начин и без рокади по върха. 

Топ 5 се затвори от пилотите на Ред Бул Макс Ферстапен и Алекс Албън, докато на шестата позиция остана Карлос Сайнс-младши. Серхио Перес, Кевин Магнусен, Ландо Норис и Нико Хюлкенберг затвориха челната десетка на състезанието и взеха точките. 

Така Хамилтън взе четвъртата си победа в състезанието за Гран при на Русия, направи и най-бързата обиколка в Сочи, падайки под рекорда от 1:36.3 минути. Той вече има повече от комфортен аванс на върха, събирайки 322 точки. Втори в генералното класиране е Валтери Ботас с 249. 

Сега Льоклер вече е с 215 точки на третата позиция, а Ферстапен с 212 е четвърти. Себастиан Фетел остава със 194 точки на петата позиция в генералното класиране. Всички останали са много по-назад в подреждането. 

При конструкторите Мерцедес докосва световната титла, като пет състезания преди края има чудовищен аванс пред Ферари. "Сребърните стрели" са с 571 точки, докато "черните кончета" са с 409. Но Ред Бул е много далече на третата позиция с над 100 точки пасив. 


СЪСТЕЗАНИЕТО НА ЖИВО: 

Страхотен старт на състезанието, като на стартовия грид Себастиан Фетел се изстреля от третата позиция като лидер на колоната. Той изпревари Люис Хамилтън и съотборника си Шарл Льоклер, който остана втори. Хамилтън пък трябваше да се бори дори за третата позиция, която временно загуби от Карлос Сайнс-младши, но все пак успя да го стори и да опази позицията. 

При старта имаше сблъсък между Ромен Грожан и Даниел Рикиардо, което доведе до отпадането на французина, а австралиецът спука гума. Това наложи и излизане на кола на сигурността на пистата. 

След рестарта на състезанието нямаше особени проблеми за Фетел да опази преднината си пред Льоклер, а с оглед на чистата писта пред него, германецът записа три поредни най-бързи обиколки. Интересното дойде в 6-ия тур, когато Фетел получи указания да пусне пред себе си Шарл Льоклер, но той тактично каза на хората в щаба, че ще му трябват още 10 обиколки за това. 

Комуникацията по радиото продължи с указания към Фетел да пропусне Льоклер, а самият "монегаски" пилот се сопна на германеца, твърдейки, че е получил указание да го пропусне още на старта, но после е трябвало да мине пред него. А това още не се случва. 

В крайна сметка от щаба на Ферари обявиха, че ще приложат "План Ц", което означава, че се съгласиха с Фетел и му дадоха време да натрупа още преднина и двамата с Льоклер да се откъснат пред Хамилтън. Засега Льоклер не се бунтува и приема заповедите от бокса, но изглежда напрегнато. 

Фетел изобщо не изглежда готов да пуска Льоклер пред себе си, вече е 13-та обиколка, германецът не само не пропуска съотборника си пред себе си, но продължава да му трупа разлика и да записва една след друга най-бързи обиколки. 

Постепенно Хамилтън започна да набира скорост, а в 17-та обиколка Льоклер получи указания да натисне и да тръгне да изпреварва Фетел. Но германецът води с над 3 секунди и по всичко изглежда, че ако ще има рокади, ще се случат след влизанията в бокса. 

А Макс Ферстапен не спира да лети по пистата и да изпреварва съперник след съперник, но целите му усилия в днешния ден са заглушени от драмите по радиото във Ферари. А вече изминаха 19 обиколки и размяна на върха няма. 

В 23-та обиколка в бокса влезе Шарл Льоклер за смяна на гуми и той е първият от челниците, който се озова там. Монегаскът излезе четвърти. Хамилтън е втори, само на 6.6 секунди зад Фетел и продължава да топи преднината му. 

В 26-ия тур в бокса влезе и Фетел. Гумите му вече започнаха да се разпадат, а само за три обиколки той загуби две секунди от преднината си пред Хамилтън. В крайна сметка след излизането му от бокса Льоклер излезе пред него, както трябваше да се случи 25 обиколки по-рано. Лидер след 27 тура е Люис Хамилтън, но той не е влизал в бокса. 

В 28-та обиколка Себастиан Фетел отпадна от състезанието и от всички драми в началото изглежда нямаше смисъл. Появи се и виртуална кола на сигурността, която позволи на Люис Хамилтън да влезе в бокса и всичко се нареди по перфектен начин за Мерцедес. 

Всичко това се случи в 29-та обиколка и след края на виртуалната кола за сигурност, Хамилтън излезе лидер в надпреварата с комфортен аванс от над 6.5 секунди пред Шарл Льоклер. А в този момент в стената се заби Джордж Ръсел. Тази негова катастрофа извади на пистата кола за сигурност. 

При излязла кола за сигурност в 31-та обиколка Шарл Льоклер влезе в бокса за слагане на меки гуми. Доста изненадваща стратегия, след която пилотът на Ферари излиза зад Валтери Ботас и е трети в класирането. 

В 32-та обиколка състезанието беше подновено, а всички в челото са с меки гуми и предстои истински спринт до края на състезанието. След подновяването на състезанието нямаше никакви рокади по върховете. 

В 36-ия тур Хамилтън записа най-бърза обиколка и води с над 2 секунди на съотборника си Валтери Ботас. Финландецът на свой ред води с изключително малък аванс на Шарл Льоклер и се получава много интересна битка. 

След 38 обиколки Хамилтън води с 3 секунди пред Валтери Ботас, докато финландецът поддържа аванса си пред Льоклер на около секунда и така по всичко изглежда, че британецът комфортно се е насочил към победата. 

Изключително ожесточена е битката между Ботас и Льоклер за второто място, пилотът на Ферари на спира да натиска съперника си, да пробва да го изпревари, но засега финландецът удържа. 

В 43-та обиколка Люис Хамилтън прави най-бързия тур с време от 1:36.647 минути, с което си осигурява комфортен аванс на върха, подпомаган активно от съотборника си Ботас, който удържа напора на Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари понамали натиска си в последните няколко минутки. 

След 50 обиколки всичко изглежда ясно - Люис Хамилтън ще е победител, Валтери Ботас ще устиска втората си позиция, а Шарл Льоклер ще е третият на подиума. Освен ако не се случи някоя катастрофа или нещо непредвидено. В крайна сметка след 53-та обиколка всичко остана така, както беше и преди това - 1. Хамилтън, 2. Ботас, 3. Льоклер.