Шефът на МакЛарън във Формула 1 - Зак Браун, подкрепя новите правила на ФИА, които не позволяват на пилотите да правят политически изявления или да протестират по време на състезателния уикенд. 

Наскоро ФИА обяви промяната в правилника, която забранява на състезателите да излизат с политическо, религиозно или лично становище без предварително позволение. 

Тази промяна идва малко, след като Себастиан Фетел прекрати своята кариера във Формула 1. Германецът бе един от най-големите активисти измежду пилотите. Той организира няколко картинг надпревари за дами, когато Формула 1 посети Близкия изток. Освен това, той често участва в различни кампании за опазването на околната среда и се обявява в защита на човешките права. Друг пример е Люис Хамилтън, който дори на няколко пъти се забърка в скандали с политическите си възгледи. Той на няколко пъти показа подкрепата си за LGBT общността, което не се хареса в някои от страните, където се провеждат състезания от Формула 1.

Зак Браун говори пред ESPN относно новите правила, въведени от ФИА, като шефът на МакЛарън подкрепя организацията и вярва, че е добра идея да се намери баланс.

"Трудно е, нали? Защото някои от тези теми - заслужават внимание, други са доста противоречиви. Като цяло всички ние искаме спорт, който да прави нещо хубаво и за света. Но трябва да намерим баланс, а не всяко състезание да започва с политически прояви", Браун най-вероятно говори за колениченето преди всяко състезание, на което Люис Хамилтън е най-големият защитник. Именно този акт предизвика много полемики. 

"Не мисля, че това е здравословно за спорта. Вниманието на много хора може да бъте отклонено от това, за което са пуснали канала - да гледат състезанието", допълни Браун.

Босът на МакЛарън все пак съветва пилотите да говорят с ФИА преди подобно изявление, дали с действа или думи.

"Радвам се, че вратата за преговори е отворена за пилотите и отборите да говорят с ФИА. Те не забраниха на пилотите да действат, просто им трябва тяхното позволение. Вратата е отворена. Всеки има право да говори свободно. На няколко пъти нещата вече излязоха извън контрол..."

"Мисля, че е важно да не превръщаме Формула 1 в политика. Пилотите са свободни да говорят каквото искат от понеделник до петък, но е нормално да се спазват някакви правила по време на състезателния уикенд. Нека просто се състезаваме и да уважаваме правилата в страната, в която е надпреварата", завърши Зак Браун.