Валтери Ботас спечели първото състезание за сезона във Формула 1 - Гран При на Австралия. Малцина са тези, които стигат до това да бъдат пилоти в най-известния автомобилен шампионат, а от тях тези, които стигат до победа моментално си печелят реномето на легенди.

Но какво се изисква да спечелиш състезание във Формула 1? Самият Ботас говори по темата.

"На старта на състезанието няма много време за емоции. Фокусиран съм върху това, което трябва да направя, за да тръгна максимално добре. Подготвям се сериозно за старта, настройвам предавките, съединителя, газта. Трябва да си максимално точен, без емоции."

"Винаги е хубаво, когато изпревариш твой противник. Състезанието може да зависи от малки детайли като едно изпреварване. Това е хубаво чувство, но когато спечелиш, това е най-хубавото чувство."

"Карането на кола от Формула 1 с пълна газ, понякога с 280-290 км/ч е страхотно. Не мога да го опиша по по-добър начин, всичко наоколо се размазва и прелита покрай мен, пистата се стеснява с увеличаването на скоростта. Всеки пилот иска да бъде колкото се може по-бърз. Последните обиколки, особено ако си начело, може да се окажат най-трудните. Трябва да запазиш концентрация, много по-лесно може да сбъркаш в сравнение с началото, вече си уморен, тялото ти е изтощено и още не може да си позволиш да мислиш за победата и за празненствата."

"Победата във Формула 1 ти носи страхотно усещане и емоции. В този ден тимът ти е най-добрият, ти като пилот също си най-добрият. За деня, за целия уикенд, това е най-хубавото усещане за всеки един пилот."

Вижте повече във видеото от предаването "Формула 1 Екстра" по телевизия DIEMA SPORT!