Новото попълнение на Мерцедес във Формула 1 Валтери Ботас заяви, че е готов да изпълни заповеди от бокса, ако се стигне до такава ситуация в хода на сезона, но в никакъв случай не се чувства като пилот №2 в отбора.

Финландецът се представи солидно в първия старт от кампанията и макар да завърши зад съотборника си Люис Хамилтън, третото място беше красноречив резултат, а разликата между двамата бе много малка. Ботас бе привлечен от Уилямс през зимата с 1-годишен договор, което означава, че трябва да се докаже сериозно пред шефовете, за да получи дългосрочно споразумение.

Хамилтън: Срещу Фетел ще е много по-тежко отколкото срещу Розберг

Фактът, че е съотборник с трикратен световен шампион, явно не тревожи скандинавецът, който смята, че в тима има равнопоставеност. „Още от началото се разбрахме, че аз и Люис ще се състезаваме при всяка възможност“, заяви Ботас. „Единствено ако се стигне до различни тактики или някакъв проблем, тогава може би отборът ще даде заповед. Иначе ние разрешено да се конкурираме в рамките на допустимото – без сблъсъци помежду ни.“

Лауда: И Розберг не би се справил по-добре от Валтери

„Философията ни е, че се състезаваме. Така и трябва да бъде. Ако има заповед да пропуснеш съотборника си да мине, това е най-лошото, което един пилот може да чуе. Винаги обаче има причина, затова има и титла при конструкторите. Аз съм си поставил за цел да имам дългосрочно бъдеще с Мерцедес, затова винаги ще съм лоялен спрямо отбора, за когото се сътезавам“, завърши Ботас.