Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф за пореден път демонстрира подчертано негативното си отношение към новия защитен елемент на кокпита, т. нар. „ореол”. Австриецът заяви, че ако някой му предостави моторна резачка, с удоволствие ще отстрани детайла, който вече е задължителен за всички болиди.

Мерцедес представи новия болид

Въвеждането на ореола е най-значимата и противоречива промяна в правилниците за 2018 година. Още в своя тестови период, елементът поляризира мненията, като в Мерцедес никога не са му били особени фенове.

„Изобщо не съм впечатлен от цялостния му изглед и ако ми дадете моторна резачка, ще го срежа”, заяви Волф при представянето на болида W09, с който Мерцедес ще опита да продължи доминацията си.

Макларън ще извлича ползи от ореола

„Говорим си за масивно тегло върху колата, а с него се получава драстично изместване в центъра на тежестта. Колкото и впечатляващо да изглежда, като се погледнат данните, то все едно сме сложили автобус върху болид от Ф1.”

Мерцедес за ореола: Тежи, извънземен е, искаме да го отрежем

„Международната федерация по автомобилизъм проведе подробно всякакъв тип тестове и разигра различни сценарии. Като цяло изводът е, че ореолът увеличава безопасността на пилотите. Не знам дали са взети под внимание сценарии, при които пилотът е заклещен в кокпита, може би е така, но общо взето за състезателите е по-безопасно с ореола, отколкото без него”, допълни Волф.