Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще тръгне пръв в неделната надпревара на легендарната писта СПА, взимайки пети полпозишън на белгийското трасе в своята кариера. Люис записа най-добрата обиколка в дъждовната трета част на квалификацията, спирайки часовниците на 01:58,179. Конкурентът му за световната титла Себастиан Фетел ще тръгне плътно зад него, а феноменално състезание направиха пилотите на раздирания от юридически проблеми Форс Индия. Естебан Окон е трети, докато Серхио Перес ще е четвърти. Кими Райконен ще започне от шеста позиция.

Всичко вървеше чудесно за Скудерия Ферари, който задаваше темпото в Белгия, но след като времето над СПА се обърна и започна да вали, то Мерцедес започна да се чувства по-добре.

Първата част на квалификацията на СПА премина безпроблемно за всички пилоти, като кой знае колко интересни мигове нямаше. Крах претърпя тимът на Макларън, след като двамата пилоти на отбора не успяха да се класират за втората фаза. Фернандо Алонсо не успя да прескочи в Q2, като неговата съдба последваха, Карлос Сайнс, Сергей Сироткин, Ланс Строл и съотборника на отказващия след края на сезона испанец в Макларън Щофел Вандоорн.

Q2 също започна по обичаен начин, но в средата на квалификацията се появиха облаци, които накараха зрителите край трасето да отворят своите чадъра, а пилотите да се замислят за идната си стратегия. Най-добро време във втората част записа Себастиан Фетел, който спря часовника на 01:41.501,като на 0.032 хилядни бе съотборникът му във Ферари Кими Райконен. Трети на 20 стотни остана световният шампион Люис Хамилтън. След края на втория тур заваля силен дъжд над белгийската писта и пилотите бяха принудени да разчетат на гумите за мокър асфалт.

Третата част стартира по-любопитен за всички зрители начин, след като условията на пистата станаха много тежки за пилотите. На много пъти пилотите не успяваха да овладеят колите на трасето и минаваха през зоните за сигурност, след като дъждът бе силен.

Пилотът на Мерцедес Валтери Ботас се завъртя на старта на Q3, като задната му ос не издържа и сцеплението на гумите му го изненадаха. За щастие на финландеца нямаше щети по болида му, макар и той да тръгне от последните позиции на състезанието заради наказание. Серхо Перес също поднесе сериозно малко след Ботас, но пилотът овладя ефектно своя болид. Люис Хамилтън също като своите колеги имаше проблеми при старта на Q3, но англичанинът запази своя статут на пистата.

Кими Райконен изпревари пилотите на Ред Бул, които записаха първите времена на дъждовната трета част, а три минути преди края Себастиан Фетел изпревари своя съотборник. Дъждът започна да спира, а най-добре от „новите” условия се възползва световният шампион Хамилтън, който подобри времето на Фетел с цели 3 секунди. Германският пилот на Ферари не успя да реагира добре, а Кими Райконен поднесе и не записа по-добро време от своето шесто. Силна квалификация направиха от Форс Индия, чиито двама пилоти финишираха трети и четвърти.

Надпреварата за Голямата награда на Белгия е на 26-и август, неделя, от 16,10 часа и ще можете да наблюдавате на живо по DIEMA SPORT, както и на дигиталната платформа PLAY DIEMA XTRA BG.