Пилотът на Макларън във Форумула 1 Фернандо Алонсо заяви, че не вижда смисъл от какъвто и да е дебат около новата защита на кокпита, по-известна като „ореол”. Детайлът е задължителен за всички болиди през 2018 година.

Босът на Мерцедес за ореола: Само ми дайте моторна резачка...

Основната идея на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) бе чрез ореола да се увеличи безопасността на състезателите от летящи предмети. Естествено, позицията на елемента създава доста трудности за дизайнерите и отделите по аеродинамика, а доста от феновете не го харесват в чисто естетическо отношение.

Наскоро шефът на Мерцедес Тото Волф заяви, че ако му се отдаде възможност, би премахнал ореола с моторна резачка.

„Дали всички ще забравят за ореола, щом състезанията започнат? Да, сигурен съм в това”, коментира 36-годишният Алонсо. „Нека пак да кажем – това устройство се грижи за безопасността. Пази главите на пилотите, така че не бива да има никакви дебати, щом става дума за мярка за безопасност.”

Рикиардо: Ореолът си е наред, скоро никой няма да го споменава

„Да, естетическата му стойност не е най-добрата в момента. Сигурен съм, че за в бъдеще отборите и инженерите ще намерят начин да подобрят визията му, да го направят по-хубав за феновете, за да могат и колите да изглеждат по-добре”, допълни Алонсо.