Даниел Рикардо със сигурност е знаел от известно време, че Ред Бул ще подпишат с Хонда за 2018-та, но след вече официалното оповестяване на тези предположения, които изразихме още по време на уикенда за ГП на Канада, е някак по-лесно да се отправи поглед напред. Според най-запознатите ни колеги в падока, австралиецът е много близо до това да преподпише с тима от Милтън Кийнс, макар и все още да има по едно свободно място във Ферари и Мерцедес за догодина.
 
Рикардо е на 29 и предстои най-важното решение в неговата кариера. То е свързано с това дали някога ще стане световен шампион или не. Времето за решение дали ще отиде във Ферари скоро изтича, така че поне в това отношение следва да има яснота малко по-рано. Най-голямата пречка за евентуален такъв ход е, че и в двата топ-отбора има много добро равновесие в сегашните двойки пилоти. Ако се вземе решение да бъде привлечен Дани това ще се промени и все още не е ясно дали това е желан сценарий.

Ключово за решението може да се окаже намерението на Ред Бул да предлага сериозно заплащане на пилотите си. Така си подсигуриха Макс Верстапен през миналата година, когато се спекулираше, че към него има интерес и от Мерцедес, и от Ферари. Ники Лауда провокира Хелмут Марко с това, че всъщност неговият тим не е проявявал интерес и че австрийският тим е в сериозен разход от това си решение. Това може да е истина, може и да не е, но е нещо, което да се има предвид, тъй като вече на няколко пъти бе оповестявано, че инвестицията на Ред Бул във Формула 1 е твърде голяма, а възвръщаемостта не чак толкова.

Неслучайно най-привлекателната страна на споразумението с Хонда е това, че японската компания ще инвестира много средства в тима. Вместо да плаща за задвижващи системи, Ред Бул ще получава пари за това. Според мнозина Хонда вече са на нивото на Рено, а според Кристиян Хорнър японците са много по-отворени към това да инвестират много по-агресивно, ако това се изисква от тях.

Погледнато от две страни - Хонда ще спонсорират бюджета на Ред Бул, което ще позволи на последните да си гарантират Рикардо и Рикардо от своя страна ще му е много по-лесно да вземе решение да остане заради многото промени, които се очакват да настъпят в това ново партньорство. За пореден път имаме чудесна история, чието развитие да следим в следващите етапи от годината.