Шефът на Мерцедес във Формула 1 Тото Волф призна, че главно договорни проблеми са му попречили да влезе в преговори с Макларън за привличането на Фернандо Алонсо.

Испанецът бе една от основните кандидатури през зимата за овакантеното от Нико Розберг място. В крайна сметка Валтери Ботас пристигна от Уилямс с 1-годишен договор да бъде партньор на Люис Хамилтън.

Според Волф личностните различия също са изиграли своята роля в това Алонсо да се превърне в по-малко атрактивна опция (както е известно испанецът и Хамилтън изкараха един взривоопасен сезон в Макларън, след който ибериецът напусна).

„Трябва да имаш поглед над отбора като единен организъм, със собствена динамика, а това изигра роля“, коментира Волф пред испанската телевизия „Мовистар“.

„За мен Фернандо е велик пилот и много важен човек за Формула 1. Да, имахме преговори с него, но той е обвързан с Макларън и има договор, който уважихме. Затова разговорите не напреднаха.“

„Такава е ситуацията, трябва да се отнасяш с респект към договорите. Ситуацията за него не беше лесна, защото Макларън е страхотен тим, а Хонда – уважаван производител на двигатели. По някаква причина нещата все още не им се получават.“

„За Фернандо да не може да се бори за победи не е лесно. Същото обаче важи и за отбора му“, допълни Волф.