Най-успешният период в историята на Аякс е през 70-те години на миналия век. Начело с треньора-идеолог Ринус Миклес и в състава с икона като Йохан Кройф Аякс прави требъл на европейската сцена - между 1971 и 1973 г. с три поредни Купи на Европа. 

Следва сериозно затишие от около 20 години, когато през 1995 г. Аякс отново вдига най-ценния европейски клубен трофей начело с Луис ван Гаал. Новият век - комерсиализацията на спорта и политиката на продажби, която започва да води клубът, пък занижава успехите на европейската сцена.

Аякс

източник: БГНЕС

Сега обаче Аякс напипа поколение, което може да срине всеки противник. За съжаление някои от основните играчи на тима - като Френки де Йонг (Барселона), ще си тръгнат през лятото, но сплавта от максимално добра игрова подготовка на кадрите от школата, заедно с някои много умно направени трансфери, доведе "Синовете на Господ" до 1/2-финал в Шампионската лига.

Тимът стартира от плейофите през този сезон, но в средата на април може да се похвали, че елиминира европейския клубен шампион - Реал Мадрид, и основния претендент за купата през тази година Ювентус.

В момента отборът на Ерик тен Хаг изповядва прекрасен футбол. В него има всичко, което може да се нарече игра на най-високо ниво - скорост, комбинативност, агресия, енергия, мощ, страст, настъпателност, непримиримост.

Ерик Тен Хаг  Аякс, Ерик Тен Хаг бе назначен за треньор на Аякс след три много добри години начело на скромния Утрехт. Той работи като асистент на Фред Рутен в ПСВ Айндховен и след това бе треньор на Го Ахед Ийгълс във втора холандска дивизия. По-късно той води резервите на Байерн Мюнхен, където се запознава с Хосеп Гуардиола. По-късно се връща в Холандия, за да поеме Утрехт. През трите години, в които ръководи отбора в Ередивизи, Тен Хаг успя да класира отбора до финала за купата на страната и да го класира в Лига Европа. Той е смятан за една от надеждите на холандския футбол.

източник: Gulliver/GettyImages

Средата на терена е територия на Аякс във всеки мач - без значение от съперника, без значение от минутата на двубоя. В момента тимът действа с шест играчи в средата (трима халфове, които се движат напред, и трима нападатели, които се дърпат назад). Те непрекъснато се движат като геометрична шестоъгълна фигура. Защитата изтласква този блок страшно високо.

Душан Тадич - Фалшива деветка

Лидерът в нападение е пристигналият през лятото сърбин. Блести на върха на нападението с целия корпус от умения, които са нужни на един съвременен атакуващ играч. Петичката е запазената му марка. Подаванията му с гръб динамизират страшно много действията на Аякс в нападение. Има прекрасен контрол върху топката, тя сякаш се лепи на крака му. 

Самият Тадич се движи по вертикала през целия двубой, връща се до центъра, действа пред и в наказателното поле. Появява се често и по крилата. След 49 двубоя през този сезон той е вкарал 32 гола и е направил внушителните 20 асистенции. Трансферът наистина бе нужен с оглед на формата на ветерана Клаас Ян Хунтелаар и все още не успяващият да се намести по най-добрия начин в схемата на Тен Хаг Каспер Долберг. 

Душан Тадич

източник: Gulliver/GettyImages

Френки Де Йонг

В първия мач с Юве Де Йонг участва в 117 акции на своя тим, с което изравни рекорда на Серхио Бускетс от мача между Барса и Интер през 2010 г. в Шампионска лига. От 2017 г. Де Йонг играе в средата, като има стаж и по левия фланг на защитата. Марсел Кайзер сложи Де Йонг в тази му роля заради някои контузии в състава и промяната на тактическата схема. 

Той се движи умело пред защитата, чувства се страшно добре с топката. Притежава прекрасен демараж, вертикалност в подвания си. Обръщането му с обратната на движение посока напомня много на това на Шави Ернандес. На 21 години Де Йонг е роден лидер в полузащита.  

Френки де Йонг

източник: Gulliver/Getty Images

Дони ван де Беек 

Типичният борец за всяка топка. Няма отбор, който да може без такъв състезател. Може да играе на няколко позиции в средата на терена, поливалентен е. Действа между Де Йонг, Зиеш, Тадич, Нерес и Шьоне. Учил се е от Дейви Клаасен, който е негов идол. Има физически потенциал да тича 90 минути след топката във всяка зона на терена. Върши страшно много черна работа. Вкарал е 5 гола от началото на сезона.

Ювентус - Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Хаким Зиеш

Човекът, който прави разликата в атака. Играе на десния фланг, но пробивите му към центъра са неукротими. Канализира енергията на своите в предни позиции - подава последния пас или завършва. Винаги на точното място за комбинации, играе фамозно между линиите. Очаква се да напусне клуба през лятото, но остави зад гърба си три прекрасни сезона.

Давид Нерес

Бразилецът бе на крачка от продажба през зимата. Китайци предложиха 40 млн. евро за младежа и той бе напът да напусне, защото имаше повече оставания на пейката, отколкото мачове като титуляр. Все пак обаче прояви търпение и показа, че има място в скоростния и комбинативен футбол на Аякс. Вкара по един гол срещу Реал и Ювентус в елиминациите на Шампионската лига.

Аякс срещу Ювентус

източник: Gulliver/Getty Images

На върха на тази пирамида е Марк Овермарс - легенда на Аякс, който в момента е спортен директор в клуба. Той продължава политиката на продажби, като спазари Де Йонг в Барса за повече от 80 млн. евро. Напът е да направи същото с Матайс Де Лихт, Хаким Зиеш и Давид Нерес. Все пак негова е и настоящата селекционна политика, която доведе Душан Тадич в тима. 

Аякс връща времето назад със своя футбол. Тези, които са го гледали дори на клипчета в интернет знаят. Тогава интензитета на мачовете е бил много по-нисък, но именно скоростта на комбинациите, солидарността и колективността са надделявали в Аякс от 70-те.

Аякс срещу Ювентус

източник: Gulliver/Getty Images

Никой няма точна позиция, всеки докосва топката максимално много пъти - подава и се движи. Важното е кълбото да върви напред. Изнасянето става само с пасове по земя, които имат за цел да преодолеят един по един играчите в схемата на противника.  

В момента средната възраст на Аякс е 24,1 години. Направо не е за вярване колко мъдро и умело се борави с топката, колко добре са възприемани тактическите указания на Тен Хаг. Аякс лети към славата. Докъде ще стигне е друг въпрос, но футболът на този отбор забавлява по един изключителен начин.

Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Футболният Мерцедес - защо школата на Аякс е най-добрата в света?