Един от героите на Аякс от последните месеци - Хаким Зиеш, определено има какво да разкаже за житейски си път. Той е роден в холандския град Дротен, но като много момчета холандци има марокански корени. 

Още на 11 години привлича вниманието на скаути на Хееренвеен, докато играе за юношеските формации на Дротен. Дебютира за първия тим на Хееренвеен на 19 години при великия Марко ван Бастен. 

Хаким Зиеш

източник: Gulliver/GettyImages

Още в първия си професионален мач - в плейофите на Лига Европа срещу Рапид Букурещ, прави асистенция. Постепенно започва да се превръща в основна част от титулярите, като през сезон 2013/2014 г. бележи 11 гола и пуска 10 голови паса в 36-те си мача. Статистиката е в негова полза - участва в гол на всеки два двубоя за своя тим. 

Всичко това привлича вниманието на големите риби в Холандия. Фейнорд е първият тим, който посяга към Зиеш. Другият е Твенте, който става шампион на страната през 2010 г. Зиеш избира да играе редом до Куинси Промес и Душан Тадич (в момента негов съотборник в Аякс), които вече са в състава, в Твенте.

Зиеш е смятан за един от лидерите на този отбор. Сезонът през 2015/2016 г. обаче не тръгва добре. След 4 кръга тимът е спечелил само 1 точка, което провокира смяна на треньора. Алфред Шрьодер (част от настоящия екип на Тен Хаг в Аякс) трябва да се оттегли. Това е специалист, който страшно много разчита на Зиеш.

Хаким Зиеш

източник: Gulliver/GettyImages

Разочарованието за крилото е голямо. Той дори се изпуска и емоционално заявява: "Той е прекрасен треньор. Пуска ме да играя там, където се чувствам най-добре. Знае много добре как да комуникира с играчите. Разочароващо е, че трябва да си тръгне. Нещата ще отидат на зле от този момент".

Тези думи на Зеиш му носят отнемане на лентата в Твенте. С оглед на лошата игрова ситуация както за себе си, така и за отбора, Зеиш има възможност да напусне - получава оферти от Хановер, Хофенхайм и Сампдория, но отхвърля всички, защото иска да помогне на Твенте да излезе от кризата. 

През 2015 г., Дани Блинд опитва да убеди Зиеш да играе за Холандия. В онзи момент обаче играчът лекува травма и не успя да дебютира за "лалетата". През октомври същата година обаче мароканският селекционер - Заки Баду, вика Зиеш за няколко приятелски мача - срещу Гвинея и Кот"Дивоар. Приема я. "За мен е важно да играя, да съм на терена. Не говоря езика, но знам къде отивам".

Хаким Зиеш

източник: Gulliver/GettyImages

Разбираният на Зиеш също така не му позволяват да качва снимки от празненствата на своите отбори. След успех над Аякс над ПСВ Айндховен (3:0) преди време, самият играч изтри всички снимки, на които е отбелязан. Той не публикува почти нищо в социалните мрежи, съсредоточавайки се само върху своята игра.

През 2016-а г. идва и трансферът в Аякс. В началото на този сезон пък никой не се доверява на играча. Дори спортният директор - Марк Овермарс, взима от Зиевш №10 и го дава на новата покупка Душан Тадич. Знак, с който в Аякс искат да покажат на Зиеш, че на него няма да се разчита кой знае колко.

Той обаче не се отказва. Дава всичко на тренировките, показва, че има място в състава и Ерик тен Хаг оценява това. Комбинативността на терена му е удивителна, движението му е отиграно стотици пъти. Той винаги е свободен за пас, може да отигре топка от всяка ситуация.

Хаким Зиеш

източник: Gulliver/GettyImages

Вкара на Реал Мадрид в първия мач (1:2), с което остави шансовете на тима живи в 1/8-финалите в Шампионската лига. Успя да се разпише и срещу Юве, след прекрасен шут по диагонал, но попадението бе отменено заради засада.

През този сезон е с 19 гола и 12 асистенции във всички надпревари. Играе със стръв и огромно желание. Хаким Зиеш не се страхува да показва себе си в най-напечените моменти. Роден лидер.