Холандският гранд Аякс Амстердам постигна невероятен успех, класирайки се за полуфиналите в Шампионската лига през сезон 2018/19. По този начин амстердамци се класираха за тази фаза на турнира за първи път от 1997-а година насам.

Героичното класиране за отбора донесе Матайс де Лихт с гол в средата на второто полувреме срещу Ювентус, като това е първо класиране на отбора от 24 години насам. Тогава Аякс преклони глава от .. Ювентус, след като отпадна с 2:6 общ резултат, след което „старата госпожа” понесе крушение от Борусия Дортмунд на финала на „Олимпиащадион” в Берлин.

Поражението за италианския тим пък е поредно разочарование, което клубът изпитва на европейската сцена. Последният сериозен успех, който Юве усети в европейските клубни турнири датира от 1996-а година, когато отборът побеждава Аякс във финала на ШЛ през 1995/96. Оттам насетне следват само разочарования, като отборът има четири загубени финала в Шампионската лига, както и още един полуфинал в най-елитния европейски клубен турнир.