Световният шампион Германия на колене пред Мексико на старта /0:1/.

Основният фаворит за титлата Бразилия - с мижаво равенство /1:1/ срещу Швейцария.

Меси и неговата Аржентина - спрени от 330-хилядната нация-джудже Исландия също с 1:1.

Друг от фаворитите Франция с измъчена победа с късмет и помощ от технологиите срещу „кенгурата“ от Австралия /2:1/.

Приемливо донякъде, а и доста зрелищно, е само 6-головото реми 3:3 между Испания и Португалия. Защото, вярно, Испания заедно с Бразилия и Германия e сочена за главен претендент за титлата, но пък да не би Португалия да има случаен отбор. Това са европейските шампиони с Кристиано Роналдо начело.

Но тенденцията е ясна. Мъчителен старт за големите сили на Световното първенство. Въпросът е имат ли основания техните многобройни фенове и почитатели да се притесняват за състоянието им или говорим просто за аристократично-пренебрежително махане с ръка, преди сериозната част от първенството да е започнала.

Отговорът не може да бъде еднозначен. Ако се уповаваме на статистиката и на прецеденти от миналото, можем да проследим и двете линии.

Световният шампион стартира със загуба в Москва, но първенецът на планетата Испания бе пометен преди 4 години в началото с 1:5 от Холандия. Световният шампион Италия пък направи реми през 2010 г. срещу Парагвай /1:1/. Така че за трети пореден Мондиал първенецът на планетата се дъни в първия мач.

Ако разсъждаваме в тази посока и видим какво се е случило с Испания и Италия преди 4 и 8 години, то в Германия сериозно трябва да се притеснят. Шампионите отпадат още в предварителните групи.

Но съществува и другата вероятност – да започнеш бавно и плавно да увеличаваш оборотите. Специалист в материята принципно е Италия, но „адзурите“ ги няма на този шампионат. Помним как през 1982-а започнаха с три ремита в групата си, но по-нататък биха грандовете Бразилия и Аржентина и накрая вдигнаха купата.

Дори нашите „четвърти в света“ по време на своето американско лято започнаха в този дух – загуба с 0:3 от Нигерия и после...полуфинал.

Германия - Мексико

източник: Gulliver/Getty Images

От видяното в мача Германия – Мексико трябва да кажем: германците се напъваха. И то много! Не са играли аристократично, не са подценили съперника, вложиха се докрай. Но загубиха. А това не е особено обнадеждаващо за тях. Но в никакъв случай не бива да подценяваме опонента им в този мач. Защото Мексико направи великолепен мач, какъвто малко отбори на Мондиала в Русия могат да изиграят. Но има такива и то няколко, така че немците не са се изправили пред най-високата стена в мача на „Лужники“.

Германия е отбор с определено железен характер, така че първият неуспех няма да ги отчая, а ще ги мобилизира. Това е сигурно. Както е сигурно, че светна предупредителна лампичка през Йоги Льов и компания.

Бразилия - Швейцария

източник: Gulliver/Getty Images

Бразилия обаче бе пълна противополжност на Германия при полупровала си. „Кариоките“ поведоха относително рано /в 20-ата минута/ и решиха, че могат да си почиват до края на мача срещу Швейцария. И бяха наказани с изравняване в началото на второто полувреме. А сетне не успяха докрай да се пренастроят. Но бразилците поне на настъпиха педала докрай като германците. Показаха, че имат луфт в играта, потенциал, който могат да реализират в следващите мачове.

Аржентина - Исландия

източник: Gulliver/GettyImages

Аржентина просто бе надиграна тактически от храбрите исландци. Островитяните построиха два зида стена пред вратата си и в нея се блъскаха безнадежно Меси и компания. Голямата звезда пък нямаше и ден. Пропусна дузпа, набиваше се в плетеницата исландски крака, опитваше повече сам. Аржентина затъна в еднообразие. Бе безпомощна, въпреки близо 80-те процента контрол над топката, да преодолее организираната исландска отбрана.

Ще видим как ще изглеждат „гаучосите“ срещу по-отворен отбор, когато имат повече пространства. Началото обаче не бе оптимистично, а Меси пак не успя да направи голям мач с националната фланелка.

Франция - Австралия

източник: Gulliver/GettyImages

Франция беше доста сериозно разочарование в мача с Австралия, макар единствени от фаворитите „петлите“ да спечелиха откриващия си мач. Безсилие на терена и голяма доза късмет помогнаха на инертните французи. Хубавото за тях е, че до предела на потенциала им има доста голямо разстояние. Но могат ли именно сега да го достигнат?

Испания, казахме и по-горе, е друг казус, но видяхме доста пробойни в защитата на екс-световните шампиони при контрите на Роналдо и компания.

Предстои ни да видим старта на още два от смятаните за силни отбори – Белгия и Англия, макар нито едните, нито другите да са определяни за фаворити за титлата.

Но началото за останалите бе трудно. Второто завъртане в групите ще покаже за тенденция ли говорим или за случайност в представянето на големите фирми на Световното в Русия.