Полузащитникът на националния отбор на България Димитър Телкийски се присъедини към Амкар Перм, информират медиите в Русия. Договорът между двете страни все още не е подписан, но почти всички условия и клаузи са уточнени.

Местното издание Спорт-Експерес информира, че Телкийски вече е дал интервю, при това с увереността, че е сигурно ново попълнение в тима, воден от Димитър Димитров – Херо.

- Договорът ми с Апоел Тел Авив изтече и моят агент ми предложи вариантa Амкар. Отдавна ми се искаше да се пробвам в руското първенство и затова не мислих дълго, за да се съглася.

- Смятате ли, че в Русия ще ви бъде по-леко, отколкото в Израел?

- Единствено заради езика. Дядото на моята жена дълго време е работил в българското посолство в Москва. Тя владее руски език и аз се уча от нея. Разбирам почти всичко, но не мога да говоря още.

- Кога за първи път чухте за Амкар?

- Странен въпрос. Амкар е най-популярният руски отбор в България. Все пак в него играят трима българи – мои бивши съотборници от Левски или от националния тим – Сираков, Кушев и Пеев, както и разбира се, Жеан Карлос, който също ми е познат от Левски.

- Посъветвахте ли се с българите в Амкар преди да приемете предложението на клуба от Перм?

- Разбира се. И тримата казаха ела – няма да съжаляваш.

- В смисъл? За заплатата ли?

- Парите не играха голямо значение. В Израел получавах толкова, колкото ми предложиха и в Амкар. Гръцките и кипърските отбори ми обещаваха горе-долу толкова. Но на мен ми се иска да играя в силен шампионат, какъвто мисля е руският.

- Кои други руски клубове познавате?

- Когато бях в Левски съм играл срещу ЦСКА Москва в Купата на УЕФА през 2005 година, когато този тим спечели. С Динамо съм се срещал в контролни срещи по време на лагери. И двата отбора много ми допаднаха.

- Защо напуснахте българския клуб?

- След като отпаднахме от Шампионската лига ръководството на клуба понижи заплатите на играчите, което не ни се хареса и някои футболисти, в това число и аз, си тръгнахме.

- Трудно ще можете да се прибирате сега в България. От Тел Авив имахте директен полет, а от Перм ще трябва да се прехвърляте.

- Това не е страшно. За националния отбор ще се върна от която и точка на земното кълбо да е, стига да ме повикат. А съпругата си и сина си ще взема в Перм. Приятелите ми казват, че семействата им се чувстват добре тук.

- С Левски няколко пъти сте печелили шампионата на България, с Апоел се борихте за първото място. Амкар не бе сред призьорите през изминалото първенство, но ще успеете ли да намерите мотивация в пермския тим?

- За мотивация за професионалистите не може да се говори. А и нивто она руския футбол е по-високо от това в Израел. И да се докажа на по-високо ниво, ако не е мотивация…