Мъж, който е подготвял терориститчен акт срещу стадион „Жофроа-Гушар“ в Сент Етиен по време на футболиния турнир на Олимпадата това лято, е бил задържан от френските власти, съобщи „Екип“.

Той е чеченски гражданин и е бил арестуван на 22 май в Сент Етиен от Главната дирекция за вътрешна сигурност. Случилото се обаче бе оповестено чак сега от вътрешното министерство на Франция.

18-годишният мъж е подготвял нападение за олимпийските игри. Арестуван е и неговият непълнолетен брат, но той е изключен от отговорност, съобщиха още властите. Според министъра на вътрешните работи на страната домакин на Игрите не става дума за „организирана“ група.

От март 2024 г. цялата територия на Франция е обект на ниво „Спешна атака“ на плана Vigipirate, най-високото от трите нива. Сигурността на обекти, свързани с олимпийските и паралимпийските игри, както и щафетата на олимпийския огън, са сред най-внимателно наблюдаваните. Според вътрешното министерство това е първият осуетен опит за нападение срещу олимпиадата в Париж, макар преди няколко дни в Бордо да бе арестуван мъж за опит за покушение над щафетата с олимпийския огън.