Европейското свърши. Коментари, емоции, заслужен шампион, хубав футбол, сълзи от радост, сълзи в очите на Балотели – от мъка. Както винаги тази игра ни дава всичко. Тя е точно като живота. Многолика е.

Пред очите ми седи корицата на едно уважавано списание, което си взех някъде между двата полуфинала. Едно от заглавията е:”Партито свърши, амигос”... Нищо подобно, партито е в разгара си, но това е съвсем друг въпрос.

Шест мача и един допуснат гол в мрежата на „Ла Фурия”. Касияс беше перфектен, въпреки че не му се наложи да блести кой знае колко с желязната защита пред очите си. Видеото от края на мача с Италия показва другата страна на шампиона. Човешкото в Касияс мина границите на чистия спорт. В мига, в който тази Испания стана, може би, най-великият национален тим в цялата история на футбола, капитанът помоли съдията да даде край, за да се запази уважението към съперника. Представете си, че беше паднал пети гол, нещата отиваха към истински резил за гордата „скуадра”. Икер показа респект към своя любимец Буфон и великата на това европейско Италия.

Времето лети и съвсем скоро ще дойде и краят на годината. Ще е сложна задача и определянето на футболиста със Златната топка. Кристиано Роналдо, Лео Меси, Андрес Иниеста, Андреа Пирло, Марио Балотели, все хора заслужаващи първото място. Ще съм истински щастлив, ако я получи Икер. Той заслужава, защото явно е страхотен човек, освен че е и перфектен вратар.

Не е доказано дали „фуриите” щяха да стигнат до тук, ако не беше вратарят. На полуфинала с Португалия, Свети Икер спаси отбора на Дел Боске с хваната дузпа след добавеното време. По-ключовото обаче е друго. Капитанът сплоти отбора, в който личеше напрежение преди турнира. Реал срещу Барса. След цяла година свирепа война, момчетата от двата отбора си стиснаха ръцете, а това се прави от характери и хора като Касияс. Той изпълни тази мисия, просто защото му отива да прави големите работи, в големи отбори.

Вратарите рядко получават шанс за Златната топка, но сега моментът е удобен. Никой не може да отрече отпечатъка на Барселона в играта на Испания. Ролята на Иниеста и Шави е пословична, но погледнато от друг ъгъл, на Икер тя ще му приляга най-добре.

След като цяла година Меси и Роналдо си мериха... статистическите данни, европейското размести пластовете. Ще е престъпление, ако след време, когато приключат кариерите си Иниеста, Шави и Касияс да нямат по една Златна топка вкъщи. В последната минута на финала в Киев, Икер спечели много повече. Той уважи съперника и покори целия свят. Със сигурност го направи без да го търси с рекламна цел, просто защото си е такъв. Джентълменът на Реал Мадрид. Не е случайно, че той е символът на този велик клуб. Отбор, чиято философия е обяснена от думите на славния президент Сантяго Бернабеу: „Ние сме отбор от 11 аристократи в бели фракове”.

Нека Златната топка този път да отиде в ръцете на Златния Икер.