Дамите в Иран нямат право да гледат Евро 2012 на обществени места - това гласи нова забрана, въведена във връзка със започналото в петък Европейско първенство по футбол, пише Zar.bg.

Жените нямат право да посещават зоните, обособени за гледане на обществени места на футболните срещи, информира DPA, като се позовава на иранската агенция ИСНА. Тези зони се намират в няколко киносалона в Техеран. Мачовете се излъчват и директно по държавната телевизия. Причината за забраната била, че по време на срещите господата използвали вулгарни думи, които са неуместни за женските уши.

Говорител на полицията на Иран поясни, че е недостойно за жените да гледат мачовете заедно с мъжете, които използват подобни вулгарности.

Футболът е най-популярният спорт в страната и много дами са запалени редом с мъжете. Засега обаче жените нямат право да гледат мачовете на живо на стадионите в Иран. Ако по време на срещите публиката скандира вулгарности по адрес на играчите, треньорите или съдиите, държавната телевизия заглушава звука, отбелязва БТА.

Защо дамите в Иран не гледат футбол

източник: снимки: Reuters