Португалия разгроми Босна и Херцеговина с 6:2 и си осигури място на Европейското първенство догодина. След нулевото равенство в първия бараж, на реванша в Лисабон и двата отбора показаха за къде са си пазили попаденията. Фантастични последни 20 минути на двубоя докараха нещата до крайния страхотен резултат, иначе до тогава Босна се държеше в мача, и максимално утежни задачата на Кристиано Роналдо и съотборниците му.

Роналдо отговори подобаващо на критиците си, като още в осмата минута със страхотна тупалка от пряк свободен удар прати топката в мрежата, от около 25 метра, фронтално срещу вратата. Луиш Нани в 24-та минута даде още по-солидна преднина за португалците, с друг уникален гол, от още по-далеч, като стреля от движение.

Главният арбитър Волфганг Щарк си навлече гнева на домакините, като даде дузпа в 40-та минута, за игра с ръка на Коентрао в пеналта, макар бранителят да претендираше, че е бил фаулиран първо от Лулич. Звездан Мисимович намали на 2:1 от бялата точка, и всичко остана да се решава след почивката.

В 53-та минута Кристиано Роналдо с още едно фантастично изпълнение покачи пак на два гола аванса на Португалия. Крилото на Реал Мадрид пробяга с топка в крака над 30 метра, влезе отляво в пеналта и с премерен удар нокаутира Бегович.

Само в рамките на минута, Сенад Лулич успя да утежни още ситуацията за Босна, като си изкара червен картон, и остави гостите да наваксват огромен пасив с човек по-малко от 54-та минута натам.

Емир Спахич обаче успя да съкрати изоставането в 65-та минута, когато босненците тотално разцъкаха защитата на Португалия, която от своя страна изпадна в някакъв унес за секунди, достатъчни, за да получат попадение във вратата си за 3:2.

По всичко изглеждаше, че предстоят вълнуващи последни 35 минути от двубоя. Те в действителност бяха такива, но само за домакините. Елдер Пощига наниза два гола в 72-та и 82-та минути, първият с мигновен шут от границата на пеналта, вторият с глава, а между тях Мигел Велосо мушна още един от пряк свободен удар, за да придобие резултатът разгромен характер.

След шестия гол Паоло Бенто използва и смените си, за да убие финалните мигове от двубоя, и да даде време на пълния стадион да се порадва с любимците си на класирането им на Евро 2012.