Франция се наложи с 2:0 над Украйна във втория кръг от група D на Евро 2012. По този начин „петлите“ събраха четири точки и са лидер в групата, Украйна остана с три. Мачът стартира с час закъснение, след като гръмотевична буря наложи прекратяването му още в четвъртата минута след започването в 19.00. Все пак организаторите на „Донбас Арена“ се справиха, и отводниха терена, и в 20.00 мачът тръгна пак.

Франция прекъсна негативна серия от осем срещи без победа на голяма първенство, и се наложи след четири равенства и четири загуби. Украйна пък продължава да няма победа в Донецк – две равенства и вече четири загуби е записала в този град, а освен това няма и победа в общо седем, след днешния, мача с Франция.

ВИДЕО: Мълниеносна Франция скъси украинския полет

източник: Reuters

През първото полувреме Франция създаде по-сериозните опасности, като най-чистите ситуации се откриха пред Самир Насри и Филип Мексес, но и в двата случая вратарят Пятов отрази. Андрий Шевченко пък бе спрян от Лорис пред другата врата, след страхотен шут от движение.

След почивката Украйна започна нелошо, като Шевченко и Тимошчук опитаха да стрелят към Лорис, но и в двата случая не намериха целта.

Само за три минути обаче, между 53-та и 56-та, Франция нанесе своя удар, точно като падналите мълнии преди срещата, като и в двете ситуации Карим Бензема бе искрата за попаденията.

Първо Жереми Менес получи отдясно на границата на наказателното поле, навлезе и шутира мощно в близката страна на вратата, а Пятов не успя да реагира на мощния шут. Три минути по-късно Йоан Кабай вкара втори гол, след като получи топката от Бензема, и от десетина метра стреля под хвърлилия се в краката му защитник.

Кабай нацели и гредата в 62-та минута, което попречи на Франция да се сдобие с класическа преднина. Постепенно „петлите“ отстъпиха малко позиции, и Украйна получи своя шанс да атакува, но така и не успя да създаде 100-процентово положение пред Лорис, който остава почти непробиваем.

Така Украйна ще се бори за класиране срещу Англия в последния кръг, а Франция ще търси сигурно продължаване на елиминациите срещу Швеция, на 19 юни.