Португалия победи Холандия с 2:1 и се класира за елиминациите на Евро 2012, където на четвъртфинал ще срещне Чехия. Португалците заеха второ място в група В, докато Холандия отпада без спечелена точка, за първи път в историята си, и само два вкарани гола. „Лалетата“ показаха отново трагична игра, особено в защита, но бяха и тотално безидейни в атака, като най-опасните ситуации идваха от далечни удари.

Португалия изигра нов добър мач, в който създаде купища положения, и можеше да вземе много по-изразителен успех, ако не бяха уникалните пропуски. Кристиано Роналдо опроверга критиците си, като реализира два гола и удари две греди.

Холандия иначе започна добре мача, с промени в състава – Ван дер Ваарт вместо Ван Бомел, и Влаарс вместо Хейтинга. Още в 11-та минута Рафаел Ван дер Ваарт реализира страхотен гол, след асистенция от Робен, след като намери добри топката и от дъгата пред пеналта шутира в по-далечния ъгъл на вратата на Патрисио.

Кристиано Роналдо обаче изравни в 28-та минута, след тотален натиск на Португалия в минутите след попадението на Холандия. Звездата на Реал Мадрид бе намерен от Жоао Перейра, и изпуснат от бавната защита на противника, и с лекота реализира за 1:1.

Роналдо нацели и греда през първото полувреме, когато в 16-та минута навлезе отляво в наказателното поле, шутира по трева, и топката се удари в основата на гредата и излезе в аут.

Вместо да се размърда през второто полувреме, вицесветовният шампион тотално сдаде фронта, и ситуациите пред Маартен Стекеленбург следваха една от друга.

В 72-та минута португалците направиха невероятен пропуск, когато Роналдо пробяга доста метри по левия фланг, влезе в пеналта и подаде по конец на Нани, който от пет метра стреля в Стекеленбург.

Само две минути по-късно обаче нова страхотна бърза атака за Португалия доведе до резултат. Нани се реваншира за пропуска, като изведе Роналдо в наказателното поле, той финтира Ван дер Вил, и реализира без проблем за 2:1.

В последните 10 минути двата състава удариха по една греда – Ван дер Ваарт за Холандия, и Роналдо за Португалия. Безсилието на Холандия в атака се видя и след като Робин ван Перси излезе срещу Патрисио и би в аут. Всичко обаче бе приключило така или иначе още с първия гол на Португалия, след който холандците така и не надигнаха повече глава.

Четвъртфиналът между Португалия и Чехия е на 21 юни, във Варшава.