Испания победи Хърватия с 1:0 и спечели група С на Евро 2012. Световният шампион изобщо не се напъна и почти до края на мача разиграваше лекичко, а най-опасното положение бе пред Икер Касияс. Много търпеливо обаче испанците изчакаха своя миг, и в 88-та минута се добраха до успеха. Ла Фурия Роха завършва със седем точки, а от групата излиза и Италия с пет.

На „Гданск Арена“ и двата състава не бяха особено остри в атака през първите 45 минути, и въпреки че испанците създадоха няколко голови положения и доминираха тотално във владението на топката, не откриха резултата. Хърватските футболисти, които се нуждеха поне от голово реми - 2:2 и нагоре - за да се класират, не изглеждаха много съсредоточени в амбициите да отбележат попадение, и само един-два пъти пробваха Икер Касияс.

ВИДЕО: Испания се измъкна по терлици, разплака Хърватия

източник: Reuters

Най-добрата ситуация се откри в началото на двубоя, пред Иниеста, който бе изведен по конец в наказателното поле, но не успя да отправи силен удар, и прати топката в ръцете на Плетикоса. Марио Манджукич бе закачен лошо от Серхио Рамос на границата на наказателното поле в 26-та минута, но ситуацията по-скоро бе извън пеналта

Най-чистото положение за хърватите пък дойде в началото на второто полувреме. В 59-та минута Икер Касияс с мъка спаси удар на Ракитич, засякъл с глава центриране на Модрич.

Постепенно след смените Испания заигра без централен нападател, докато Перишич и Йелавич се появиха в игра за Хърватия, за да заострят атаките.

В последните 15-тина минути и двата състава се задържаха повече пред съперниковото наказателно поле, но ударите бяха лишени от особена сила и заплаха за двамата вратари.

В крайна сметка, след като на няколко пъти хърватската защита изчисти панически от пеналта, един от последните опити се увенча с успех. В 88-та минута Фабрегас изведе добре Иниеста, който остана зад гърба на защитата на Хърватия, и подаде успоредно на голлинията на Хесус Навас, за когото остана само да бутне топката в мрежата.

ВИДЕО: Испания се измъкна по терлици, разплака Хърватия

източник: Reuters

Финалните минути естествено преминаха с хаотичен опит на момчетата на Славен Билич да стигнат до равенство, но защитата на Испания действаше сигурно под ръководството на Касияс, и се справи, дочаквайки края на мача, класирал ги на четвъртфинал.

Испания: Касияс, Пике, Рамос, Арбелоа, Алба, Иниеста, Шави, Алондо, Бускетс, Силва (73 Фабрегас), Торес (61 Навас) (Валдес, Рейна, Албиол, Мартинес, Хуанфран, Фабрегас, Касорла, Навас, Родригес, Негредо, Мата, Йоренте)

Хърватия: Плетикоса, Стринич, Чорлука, Шилденфелд, Вида (66 Йелавич), Пранич (65 Перишич), Ракитич, Вукоевич (81 Едуардо), Модрич, Сърна, Манджукич (Келава, Субашич, Симунич, Булят, Вршалко, Бадел, Дуймович, Кранчар, Перишич, Йелавич, Калинич, Едуардо)