Отборът на Република Ирландия направи необходимото в първия мач от баражите, за да е спокоен за мястото си на Евро 2012. Играчите, водени от Джовани Трапатони, победиха с 4:0 като гост Естония, с което почти сигурно обезсмислиха втория мач от плейофите във вторник (15 ноември).

Гостите от Ирландия започнаха много добре срещата и в 13-та минута вече водеха с 1:0. Кийт Андрюс се възползва от асистенция на Макгийди и изведе своите напред в резултата.

Домакините трудно успяваха да спрат опитите на гостите да стигнат до вратата, а лошите минути за естонците едва сега започваха. В 34-тата те дори останаха с човек по-малко, след като Андрей Степанов получи втори жълт картон за нарушение срещу Роби Кийн.

В края на първото полувреме, макар и с човек по-малко, пред Ахюпер се отвори чудесна възможност да изравни, но нападателят не успя да намери вратата на съперника.

В 67-та футболистите на Република Ирландия направиха важна крачка към Евро 2012. Естонците на няколко пъти се опитваха да избият топката, но защитата не успя да се справи с Джонатан Уолтърс, който реализира за 2:0.

Още 5 минути по-късно феновете на гостите се зарадваха искрено, след като видяха трети гол във вратата на Естония. Роби Кийн направи резултата класически след добавка.

В 77-та минута домакините тотално се предадоха пред съперника. Естонците останаха с 9 души на терена, след като и Райо Пиройа получи втори жълт картон, съответно червен за нарушение отново срещу Роби Кийн. Отново ирландецът реши да изпробва точността си и не среши за 4:0 в 88-та минута, но този път от дузпа.

До края на срещата, домакините имаха единствено възможността да осъзнаят, че шансът да стигнат до Евро 2012 е почти нулев.