Дания поднесе първата изненада на Европейското първенство в Украйна и Полша, след като победи с 1:0 Холандия в първия мач от група „B”, който се игра на стадион „Металист“ в Харков. Холандците надиграха своя съперник, но не успяха да реализират многото създадени положения пред вратата на Стефан Андерсен.

През първото полувреме холандците бяха по-активни и задържаха по-дълго време топката, но не успяха да реализират създадените положения.

Джетро Вилемс стана най-младият играч в историята на Европейските първенства по футбол, след като излезе като титуляр в мача на Холандия с Дания в Харков.

ВИДЕО и СНИМКИ: Датският динамит взриви Холандия

източник: Reuters

Първата опасност в срещата бе във 2-та минута, когато Даниел Агер стреля с глава, но Стекеленбург успя да улови топката. В следващата атака Джетро Вилемс стреля от около 25 метра, но топката мина високо над напречната греда. В 7-та минута Снайдер подаде към Робен, който центрира и след рикошет топката стигна до Ван Перси, който шутира, но в страни от десния стълб на вратата на Андерсен.

Ариен Робен стреля опасно в 16-та минута и насочи топката в долния ляв ъгъл на датската врата, но Стефан Андерсен успя да спаси. Седем минути по-късно Робен подаде към Ван Перси, който веднага се обърна и стреля, но неточно в аут.

Дания поведе с 1:0 в 24-та минута, когато Крон-Дели получи топката, след което финтира трима футболисти в наказателното поле на холандците и прокара топката между краката на Стекеленбург за 0:1.

Андерсен не успя да избие добре топката в 36-та минута, след което Робен я овладя и стреля, но тя срещна десния стълб на вратата на датчаните. Афелай финтира Агер в 39-та минута, след което шутира, но над напречната греда в аут.

В 43-та минута Снайдер подаде към Ван Перси, който бе сам срещу Андерсен, но стреля право в тялото на датския вратар. Последва нов удар на Уесли Снайдер, но в аут.

В началото на второто полувреме холандците тръгнаха в атака в опит да изравнят резултата. В 50-та минута Ван Перси бе изведен в добра позиция, но стреля слабо и Андерсен улови топката без проблеми. Минута по-късно Ван Бомел стреля опасно, но Андерсен показа рефлекс и изби топката в корнер.

Афелай направи хубав пробив в 52-та минута, след което шутира, но топката мина в страни от десния стълб на вратата на Андерсен.

Робен центрира от корнер в наказателното поле на Дания в 53-та минута, след което Хейтинга стреля с глава, но над напречната греда в аут.

В 70-та минута Михаел Крон-Дели стреля опасно, но Стекеленбург плонжира и изби топката в корнер.

Четири минути по-късно Снайдер подаде към Хунтелаар, който излезе сам срещу Андерсен, но стреля право в датския вратар.

До края на мача натискът на холандците бе доста ялов, а центриранията в наказателното поле на датчаните не доведоха до желания резултат. Даниел Агер и Симон Кяер не оставиха никакви шансове на Клаас-Ян Хунтелаар и Робин ван Перси.

Така група „В“ на Европейското първенство започна с голяма изненада.