Германия победи Холандия с 2:1 и почти изхвърли "лалетата" от Евро 2012 преди изиграването на последните срещи от група "B". Марио Гомес отговори на критиците си с два гола във вратата на Маартен Стекеленбург, докато Робин ван Перси вкара първия холандски гол на шампионата в Полша и Украйна.

Селекционерите на Холандия и Германия не изневериха на съставите, които пуснаха в първите си срещи от Евро 2012, и започнаха с почти непроменени стартови единадесеторки.

Йоаким Льов стартира с Нойер на вратата, като отново на проблемната позиция десен бек заложи на Джером Боатенг. Капитанът Филип Лам действаше отляво, докато в сърцето на отбраната си партнираха Матс Хумелс и Холгер Бадщубер.

Кедира и Швайнщайгер отново играха като вътрешни халфове, а Подолски и Мюлер атакуваха по фланговете. Месут Йозил имаше по-свободна роля терена зад Марио Гомес, който все пак бе предпочетен за титулярен нападател пред Мирослав Клозе.

Берт ван Марвайк търсеше задължителната победа отново с Робин ван Перси на върха на атаката. Робен и Афелай оперираха по крилата, докато Снайдер осъществяваше връзката между нападението и полузащитата, където като вътрешни халфове бяха Марк ван Бомел и Найджъл де Йонг.

Младият Джетро Вилемс отново игра като ляв бек, а Грегори ван дер Вийл започна отдясно. Двойката бранители пред Маартен Стекеленбург бе в състав Йорис Матайсен – Джони Хейтинга. Матайсен се завърна сред титулярите, след като пропусна първия мач заради контузия, а Рон Влаар остана на пейката.

Германия откри резултата срещу холандците след страхотна отборна работа и индивудални изпълнения. В 23-ата минута Мюлер тръгна с топка в крака от дясното крило към центъра и подаде към Швайнщайгер пред дъгата на наказателното поле. Това разкоцентрира холандската отбрана, която не очакваше следващият пас да е към Гомес. Нападателят овладя с елегнатно обръщане и с хладнокръвен удар прати кълбото в десния долен ъгъл на Стекеленбург.

Още в 6-ата минута символичните домакини можеха да окрият резултата. Страхотно дълго подаване на Снайдер намери откъсващия се Робин ван Перси, който, необезпокояван, реши да стреля от въздуха от 11-12 метра, но ударът му бе твърде слаб. В ответната атака Йозил опита изненадващ удар от въздуха, топката се удари в левия стълб, но Стекеленбург я улови преди да премине голлинията.

В 17-ата минута Вилемс изпусна Мюлер отдясно, а германецът центрира към далечната греда. Там Гомес свали към Йозил, който загуби битката с Матайсен. Топката се върна към дъгата, където Подолски стреля с левия крак, но право в бранител на "лалетата". „Лалетата“ отговориха с бърза контраатака, която изведе Афелай на добра позиция за центриране отляво, но той не успя да намери непокрития Ван Перси, а след това Бадщубер изчисти в корнер.

Няколко минути по-късно тимът на Льов матира противника с отлична отборна игра и едно брилянтно индивидуално изпълнение. Мюлер тръгна от десния фланг с топка в крака, подаде към Швайнщайгер пред дъгата и продължи движението си. Това разкоцентрира холандската отбрана, която не очакваше следващия пас да е към Гомес. Нападателят овладя с елегнатно обръщане и с хладнокръвен удар преодоля Стекеленбург.

Към края на полувремето Бадщубер пак бе в центъра на събитията, но се „отличи“ с уникален пропуск. Швайщайгер центрира от фаул вдясно от наказателното поле на "лалетата", а на далечната греда свободен бе оставен централният бранител на Германия. От 2 метра обаче той стреля право в Стекеленбург, а защитник изчисти.

"Бундестимът" продължи наказателната си акция срещу футболистите на Ван Марвайк в 38-ата минута. Поредното добро разиграване на германците отново премина през Швайнщайгер, който изведе Гомес отдясно в наказателното поле. Нападателят можеше да центрира, но избра да стреля и с мощен шут в далечния ълъг не остави шансове на Стекеленбург.

В заключителните минути на първата част Швайнщайгер можеше да вкара трето попадение, след като негово центриране от фаул се отклони от главата на Робен, беше единственият човек в стената. Кълбото се насочи коварно към горния ляв ъгъл, но Стекеленбург все пак успя да избие над гредата.

След почивката изненадващо в играта на Холандия липсваше агресия, като играчите на Ван Марвайк изобщо не си даваха труд да пресират германците, които можеха да разиграват напълно свободно. В началните минути Хумелс като на шега проби през центъра и стреля от границата на наказателното поле. Стекеленбург изби неубедително и Хумелс стреля повторно, но този път вратарят с една ръка изби в корнер.

Едва в 58-ата „лалетата“ сътвориха първата си смислена атака. От левия фланг Робен върна по земя към дъгата пред наказателното поле, където Ван Перси стреля без забавяне в долния десен ъгъл на Нойер, но вратарят се справи блестящо със силния удар. Малко по-късно и най-добрият в оранжево Снайдер опита късмета си от 28 метра по диагонала, но топката премина от външната страна на левия стълб зад германския страж.

Постепенно холандците започнаха да упражняват известен териториален натиск и в 70-ата минута Робен успя да се справи с двама противници на ъгъла на наказателното поле, вряза се към вратата и подаде вляво към свободния Снайдер. Халфът на Интер стреля силно към вратата, но Боатенг се хвърли на пътя на топката и тя излезе в корнер.

Все пак 3 минути по-късно Робин ван Перси успя да върне един гол за Холандия след самостоятелна акция. Капитанът на Арсенал пое топката малко пред наказателното поле, влезе в дъгата и с кинжален удар, който мина през краката на Холгер Бадщубер, намери долния ляв ъгъл на Мануел Нойер.

Последният четвърт час обаче не предложи кой знае какво зрелище, след като силите на холандците видимо попривършиха, а Германия просто пазеше резултата. Единственото по-интересно беше жълтият картон на Боатенг, който умишлено бавеше подновяването на играта. Това е второто му официално предупреждение от началото на турнира и той ще пропусне последния мач срещу Дания.

Така с 6 точки Германия е лидер в класирането в група "B", следван от Португалия и Дания с по 3. Холандия все още няма спечелена точка и заема последната позиция. Германците пък се нуждаят само от точка в последния си двубой, за да си гарантират място сред най-добрите 8 отбора на Стария континент.


szólj hozzá: Germany vs Holland 2:1 GOALS HIGHLIGHTS

ХОЛАНДИЯ – ГЕРМАНИЯ

Холандия: 1. Стекеленбург; 2. Ван дер Вийл, 3. Хейтинга, 4. Матайсен, 15. Вилемс; 6. Ван Бомел (к) (23. Ван дер Ваарт - 46'), 8. Де Йонг. 10. Снайдер, 11. Робен (7. Каут - 82'), 20. Афелай (9. Хунтелаар - 46'); 16. Ван Перси.

Германия: 1. Нойер; 20. Боатенг, 5. Хумелс, 14. Бадщубер, 16. Лам (к); 6. Кедира, 7. Швайнщайгер, 8. Йозил (18. Кроос - 80'), 13. Мюлер (15. Бендер - 92'), 10. Подолски; 23. Гомес (11. Клозе - 72').

Стадион: „Металист“ (Харков, Украйна)

Рефер: Йонас Ериксон (Швеция)