Англия изхвърли Швеция от Европейското първенство, което се провежда в Украйна и Полша. Англичани и шведи направиха запомнящ се мач в Киев. „Трите лъва“ успяха да стигнат до победата с 3:2 и по този начин запазиха шансовете си за класиране на четвъртфиналите на турнира.

Двубоят започна с 15 минути закъснение. Причина за промяната в началния час стана прекъсването на първия мач за деня от групата между домакина Украйна и Франция. Двубоят в Донецк стартира по програма в 19:00 часа, но след 4:20 минути беше прекъснат заради гръмотевична буря и силен дъжд. Срещата беше подновена 57 минути по-късно.

Скот Паркър стреля опасно в 7-та минута, но Исаксон отрази удара му. Пет минути по-късно Себастиан Ларсон стреля, но Джо Харт улови топката. В 15-та минута Джеймс Милнър центрира в наказателното поле на Швеция, където Дани Уелбек стреля с глава, но в страни от вратата на Исаксон.

Англия поведе с 1:0 в 23-та минута, когато Стивън Джерард центрира в наказателното поле на Швеция, където Анди Керъл бе оставен непокрит и с глава прати топката във вратата на Исаксон.

Златан Ибрахимович стреля в 32-та минута, но слабо и Джо Харт улови топката. Четири минути по-късно Ашли Йънг стреля от малък ъгъл и прати топката в страни от вратата на Исаксон. В 37-та минута Калстрьом стреля, но над напречната греда в аут. Ибрахимович стреля слабо в 43-та минита и Харт улови без проблеми.

Швеция изравни резултата в 49-та минута, когато Ибрахимович стреля от фаул, но право в стената, след което с ножичен пас намери Мелберг, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Швеция и стреля, но Харт спаси, след което топката се удари в Глен Джонсън и влезе във вратата на Англия.

Швеция обърна развоя на срещата в 59-та минута, когато Ларсон центрира от фаул в наказателното поле на Англия, където Мелберг бе изпуснат и с глава отблизо прати топката във вратата на Харт.

Джон Тери стреля с глава в 63-та минута, но Исаксон изби топката в корнер. След изпълнението на ъгловия удар в 64-та минута топката бе избита и стигна до Тио Уолкът, който с далечен удар прати кълбото във вратата на Исаксон.

Мартин Олсон направи добър пробив в 75-та минута, след което центрира в наказателното поле на Англия, където Калстрьом стреля, но над напречната греда в аут. Минута по-късно Ибрахимович стреля много опасно, но Джо Харт показа класа и изби топката в корнер.

Англия отбеляза трети гол в 78-та минута, когато Уолкът влезе в наказателното поле на Швеция и проби между двама противникови играчи, след което подаде към Уелбек, който с гръб, с пета чукна топката във вратата на Исаксон, правейки резултата 3:2 за „трите лъва“.

В първата минута на добавеното време на срещата Джерард остана сам срещу Исаксон и стреля, но в тялото на шведския вратар.

След постигнатата победа Англия събра 4 точки и заема втора позиция в група „D“, докато Швеция е с 0 и отпада от турнира.

Швеция: 1. Исаксон, 3. Мелберг, 4. Гранквист (2. Лустиг 66'), 5. М. Олсон, 13. Й. Олсон, 6. Елм (21. Вилелмсон 81'), 7. Ларсон, 8. Свенсон, 9. Калстрьом, 10. Ибрахимович - (к), 11. Елмандер (22. Розенборг 80')

Англия: 1. Харт, 2. Джонсън, 3. А. Коул, 6. Тери, 15. Лескът, 4. Джерард- (к), 11. Йънг, 16. Милнър (7. Уолкът 61'), 17. Паркър, 9. Керъл, 22. Уелбек (20. Чембърлейн 89')

Съдия: Дамир Скомина (Слвн)