Хърватия завърши наравно 1:1 с Италия, и вече има четири точки начело на група С на Евро 2012. Така „шахматистите“ вече са много близо до четвъртфиналите, а в последния си мач ще играят с Испания. Италия все още няма победа над Хърватия в историята, и остава без успех на Европейското, след хикса с испанците в първия кръг.

Марио Манджукич пък продължава да е в битката на голмайсторите, като се разписа и тази вечер, за да събере три попадения от два мача.

Марио Балотели отново бе титуляр в центъра на атаката на Италия и за двубоя с Хърватия. Въпреки критиките по адрес на младока, който не се представи впечатляващо в първите срещи на Скуадра Адзура на Евро 2012, Чезаре Прандели не се отказа от него. Именно Балотели бе човекът, срещу когото Иван Ракитич извърши нарушението след което падна първото попадение. Така Италия поведе на Хърватия лед 39 минути игра, след като Андреа Пирло с прецизно изпълнение на наказателен удар прати топката в мрежата.

Италия заслужаваше аванса си на почивката, след като владееше повече инициативата, и в минутите преди гола имаше отлична възможност да открие чрез Клаудио Маркизио. С изключение на десетина минути около 20-та, в които хърватите бяха навлезли към вратата на Буфон, им липсваха креативни моменти. Халфовата линия на Скуадра Адзура успяваше да неутрализира до полувремето Лука Модрич, и това костваше идеите в атака за Хърватия.

Вторите 45 минути стартираха с няколко далечни удара, след което и двамата треньори прибегнаха до промени. Модрич също се посъбуди и веднага се отрази на играта на хърватите, която стана раздвижена, и те все повече се задържаха в половината на Италия.

Леко-полеко „адзурите“ също отстъпваха позиции, и след като по-трайно навлезе край наказателното поле на съперника, хърватският отбор стигна до равенството.

В 72-та минута Иван Стринич проби и центрира отляво, Манджукич на далечната греда укроти топката, изпуснат от Киелини, и реализира за 1:1.

Минутите след гола, вместо да станат още по-интересни, преминаха под знака на напрежението и грешките. Италия се опита да си върне инициативата, но не успя вече да намери играта от първото полувреме, въпреки появата на Ди Натале и Джовинко на терена.

Така и петте минути продължение на редовните 90 се оказаха без значение, и двата състава си тръгнаха с по една точка от Градския стадион в Познан.

Въпреки добрата си игра, Италия пак остана без пълна победа, докато Хърватия продължава да радва феновете си, и днес изпълнили голяма част от трибуните на полското съоръжение.

В последния кръг от група С, Хървия играе с Испания, а Италия – срещу Ирландия, на 18 юни.