Отборът на Гърция хвърли първата бомба на Евро 2012, успявайки да отстрани от надпреварата, сочения за фаворит в групата тим на Русия. Елините се наложиха с минималното 1:0, а голът на победата вкара Йоргос Карагунис през първото полувреме.

Заедно с Гърция, на полуфиналите продължава и отборът на Чехия, който победи със същия резултат домакина Полша. Така след днешните резултати чехите оглавиха класирането с актив от шест точки, втори остана Гърция с четири. Толкова има и Русия, но головата разлика в прекия двубой е в полза на гърците. За Полша остана последното място.

Мачът на Националния стадион във Варшава започна с натиск на Гърция, който обаче не доведе до чисти положения пред Малафеев освен няколко корнера и разбъркване в наказателното поле.

Постепенно футболистите на Дик Адвокаат изравниха играта и започнаха да владеят топката по-продължително. Организираната игра в отбрана на Гърция обаче, не позволи вратарят Сифакис да бъде застрашен опасно.

Най-добрата възможност аз руснаците дойде в 17-ата минута, когато Жирков надбяга цялата отбрана на Гърция, но след като стигна почти до аутлинията не успя да намери свой съотборник в малкия пеналт и топката бе избира в корнер.

Единственият гол в мача дойде в продължението на първата част. След изпълнение на тъч отдясно, бранител на Русия не успя да отиграе топката, тя попадна в краката на Карагунис, опитният футболист напредна по диагонала и останал сам срещу Малафеев успя да прати коженото кълбо под плонжа му.

Второто полувреме започна с натиск на Русия, докато играчите на Гърция предпочитаха да действат на контраатака. Въпреки това по-чистите положения бяха именно пред вратата на Игор Малафеев. На няколко пъти гърците имаха добри положения, докато тези на русия се изразяваха в няколко далечни удара към Сифакис.

Най-спорната ситуация през втората част дойде в 61-ата минута, когато капитанът на Гърците Йоргос Карагунис падна в наказателното поле, но главния рефер Йонас Ериксон реши да присъди жълт картон на гръцкия футболист за симулация. На телевизионните повторения обаче се видя, че Карагунис закачи крака си в този на руски защитник. Картонът ще коства на Карагунис място в четвъртфиналния двубой на Гърция на Евро 2012.

На четвъртфиналите Гърция ще мери сили с победителя от група B, в която са отборите на Германия, Португалия, Холандия и Дания.


szólj hozzá: Greece vs Russia 1:0 Karagounis

ГЪРЦИЯ – РУСИЯ 1:0

1:0 Карагунис 45+2

Гърция: 13. Сифакис, 2. Маниатис, 3. Цавелас, 5. К. Пападополус, 15. Торосидис, 19. Папастатополус, 10. Карагунис (к), 21. Кацуранис, 7. Самарас, 14. Салпингидис, 17. Гекас

Русия: 16. Малафеев, 2. Анюков, 4. Игнашевич, 5. Жирков, 12. А. Березуцкий, 6. Широков, 7. Денисов, 17. Дзагоев, 22. Глушаков, 10. Аршавин (к), 11. Каржaков (14.Павлюченко 46')

Национален стадион, Варшава

Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)