Франция се издъни срещу Швеция в последния си мач от група „D“ на Европейското първенство и на четвъртфиналите се натресе на световния и европейски шампион Испания. „Петлите“ загубиха с 0:2 от Швеция на Олимпийския стадион в Киев и останаха на втора позиция в своята група.

Мачът започна с минута мълчание в памет на легендарния френски спортен журналист Тиери Ролан.

Французите играха доста предпазливо през първото полувреме, докато шведите излязоха да защитят честта си и го направиха подобаващо.

Първата сериозна опасност бе в 8-та минута пред вратата на шведите, когато Бензема подаде към Рибери, който от малък ъгъл стреля, но Исаксон спаси.

В 11-та минута Мексес не успя да спре Тойвонен, който финтира след това и Лорис, но стреля от малък ъгъл и топката срещна левия стълб на вратата на Швеция и излезе в аут.

Бен Арфа стреля от около 20 метра в 35-та минута, но топката мина над напречната греда на вратата на Исаксон.

През второто полувреме двата отбора вдигнаха оборотите, а затова голяма вина имаше отборът на Швеция. В 53-та минута Алу Диара отправи далечен удар по посока на вратата на шведите, но Исаксон улови топката без проблеми. В ответната атака Вилелмсон центрира в наказателното поле на Франция, след което Ларсон стреля, но Лорис спаси.

Швеция поведе с 1:0 в 54-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Франция, Ибрахимович засече топката от въздуха и я прати в долния десен ъгъл на вратата на Лорис.

Швеция можеше да удвои своята преднина в 56-та минута, когато Ибрахимович подаде към Вилелмсон, който от малък ъгъл стреля, но Лорис спаси. Минута по-късно след центриране от корнер в наказателното поле на Франция, Мелберг стреля с глава, но Лорис спаси.

Мексес фаулира играч на Швеция в 68-та минута и получи жълт картон, което означава, че ще пропусне предстоящия мач с Испания на четвъртфиналите на Европейското първенство.

Франция се опита да изравни резултата и в 71-та минута М'Вила стреля опасно, но Исаксон боксира топката в корнер. В 82-та минута след хубава комбинация Менес излезе сам срещу Исаксон и стреля, но шведският вратар спаси. Минута по-късно след центриране от корнер, Жиру стреля с глава, но в аут.

Швеция отбеляза втори гол в първата минута на даденото от съдията продължение, когато Вилелмсон проби отдясно по атаката на Швеция, след което подаде към Холмен, който шутира, но не успя да намери добре топката, която срещна напречната греда, а при добавката Ларсон разстреля Лорис за 2:0.

По този начин Франция зае втора позиция в група "D" с актив от 4 точки, а Англия е на първо място със 7 точки.

Швеция – Франция

Швеция: 1. Исаксон, 3. Мелберг, 4. Гранквист, 5. M. Олсон, 13. Й. Олсон, 7. Ларсон, 8. Свенсон (16. Вернблум 78'), 9. Калстрьом, 19. Байрами (21. Вилелмсон 46'), 10. Ибрахимович (к), 20. Тайвонен (18. Холмен 78').

Франция: 1. Лорис (к), 2. Дебюши, 4. Рами, 5. Мексес, 22. Клиши, 7. Рибери, 11. Насри (14. Менес 78'), 17. M'Вилa (9. Жиру 83'), 18. Диара, 20. Бен Арфа (15. Малуда 59'), 10. Бензема

Съдия: Педро Проенса (Португалия)


Sweden 1-0 France (Euro 2012 - Group D) by fasthighlights-2012
Sweden 2-0 France (Euro 2012 - Group D) by fasthighlights-2012