Полша и Гърция направиха атрактивно равенство 1:1 в изключително зрелищен мач на откриването на Евро 2012 в Полша и Украйна.

Само 17 минути игра на Националния стадион във Варшава бяха необходими, за да падне първият гол на Европейското първенство, последваха два червени картона, спорни съдийски решения, изравняване, изпусната дузпа за Гърция, а след това и отменен гол за засада на гърците.

В 17-ата капитанът на домакините Якуб Блашчиковски центрира опасно отдясно към съотборника си в Борусия Дортмунд Роберт Левандовски и нападателят с глава прати топката в мрежата на излезлия неразчетено вратар Костас Шалкиас за 1:0.

Поляците бяха по-добрият тим през първата част и имаха няколко опасни положения пред вратата на съперника, но не успяха да вкарат второ попадение.

В 44-ата минута испанският рефер Карлос Веласко скандално изгони Сократис Папастатопулус от гърците за втори жълт картон, като и двата му картона бяха много пресилени, като е спорно дали въобще имаше нарушения и при двете ситуации, в които бе декориран в жълто.

Секунди преди почивката играчите на Гърция отново обградиха съдията Веласко, който не отсъди дузпа в полза на елините при спорна ситуация в полското наказателно поле, при която останаха сериозни съмнения за игра с ръка на Дамиен Перкис. Домакините от Полша обаче показаха само едно повторение на положението и то от не най-добрата камера, което е странно с оглед на огромния брой камери, инсталирани на стадионите на Евро 2012.

Въпреки че остана с човек по-малко на терена Гърция успя да изравни в началото на второто полувреме. В 51-ата минута влезлият като резерва на почивката Димитрис Салпингидис вкара за елините при първото им чисто положение в мача. Кацуранис центрира отдясно, Гекас се размина с топката, защитник не успя да избие добре, кълбото стигна до Салпингидис и нападателят на ПАОК с удар от шест-седем метра порази вратата на домакините за 1:1.

В 69-ата минута бе отсъдени дузпа за Гърция и бе показан директен червен картон на вратаря на Полша Войчек Шчешни, който фаулира в наказателното поле откъсналия се сам срещу него Йоргос Карагунис. Потърпевшият Карагунис обаче стреля неубедително от бялата точка и влезлият на пожар на мястото на изгонения Шчешни страж на ПСВ Айндховен Пжемислав Титон спаси дузпата, правейки драмата във Варшава пълна.

И двата тима доиграха мача с по 10 човека, като в 74-ата Салпинидис вкара нов гол, но той правилно не бе зачетен, тъй като имаше засада преди головото попадане.

В последните минути двата тима попривършиха силите и не създадоха чисти голови ситуациите. Така резултатът се запази 1:1 до последния съдийски сигнал и изглежда Група А ще бъде изключително оспорвана и завързна. От 21:45 часа е другият двубой в потока между Чехия и Русия.

Пълна хронология на мача тук!

СЪСТАВИТЕ:

ГЪРЦИЯ: Костас Халкиас, Янис Маниатис, Авраам Пападопулос (37'- Кирякос Пападопулос), Василис Торосидис, Сократис Папастатопулос, Хосе Холебас, Георгиос Карагунис (к.), Сотирис Нинис (46'-Димитрис Салпингидис), Костас Кацуранис, Георгиос Самарас, Теофанис Гекас (68'-Константинос Фортунис);

ПОЛША: Войчех Шчесни, Себастиан Бьониш, Марчин Василевски, Дамиен Перкюи, Лукаш Пишчек, Ойген Полански, Мачей Рибус (70'-Пжемислав Титон), Людовик Обраняк, Рафал Муравски, Якуб Блашчиковски (к.), Роберт Левандовски.

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Роберт ЛЕВАНДОВСКИ (17'), 1:1 Димитрис САЛПИНГИДИС (54')

Национален стадион във Варшава: 56 070 зрители

Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)