Националният отбор на Черна гора направи истински подвиг, класирайки се за баражите на Евро 2012 година. В предпоследен мач от нашата група G, възпитаниците на Бранко Бърнович стигнаха до 2:2 с отбора на Англия, който си осигури първото място в групата и се класира директно за финалите в Полша и Украйна догодина.

Големият губещ в ситуацията е отборът на Швейцария, който днес падна нелепо с 0:2 като гост на Уелс. Така разликата между Черна гора и „кръстоносците“ е вече 4 точки, а в последния кръг двата тима излизат един срещу друг в мач без значение. Именно този резултат прати България на последното място в групата. В последния кръг възпитаниците на Михаил Мадански ще имат за съперник именно Уелс, с който ще решат за кого е посладната позиция в класирането.

Така след 0:0 в първия мач, Черна гора не се даде за втори път на прехвалените звезди на Англия, въпреки че до 31-ата минута домакините имаха пасив от два гола.

Ашли Йънг откри за „трите лъва“ след груба грешка в центъра на отбраната на Черна гора, като нападателят на Манчестър Юнайтед вкара с глава от два метра. Първият гол в мача падна още в 11-ата минута, а Дарън бент покачи на 2:0 след 31 минути игра.

В заключителните секунди на първата част Зверотич намали на 1:2 и запази надеждите на черногорци. През втората част домакините показаха истински характер и успяха да се доберат до скъпоценната точка. За това допринесе и глупавата постъпка на Уейн Рууни, който си изкара лек червен картон. Изгонването на нападателя дойде в 73-ата минута. За да бъде драмата пълна, изравнителното попадение за домакините дойде в 90-ата минута. След центриране отдясно и слаба игра на централния бранител Гари Кейхил, топката попадна на главата на Делибашич, който хвърли в екстаз препълнените трибуни на стадиона в Подгорица.

ВИДЕО: Черна гора на бараж за Евро 2012 след 2:2 с Англия, Уелс ни прати последни в групата

източник: Reuters

По-рано Уелс нямаше проблем срещу Швейцария карто домакин и се наложи с 2:0. Головете за островитяните вкараха Аарън Рамзи от дузпа и Гарет Бейл. Гостите от Швейцария играха повече от 35 минути с човек по-малко след червения картон на Циглер през втората част.

В последния кръг България приема Уелс, а Швейцария е домакин на Черна гора.

Класиране:

  1. Англия 17 т.

  2. Черна гора 11 т.

  3. Швейцария 8 т.

  4. Уелс 6 т.

  5. България 5 т.