Чехия победи Полша с 1:0 и по този начин изненадващо се класира за 1/4-финалите на Евро 2012 и то като първи отбор в групата. Петър Ирачек вкара единствения гол в мача в 72-а минута, с което осигури на чехите място сред осемте най-добри отбора на Стария континент. Домакинът на първенството пък отпадна безславно като завърши на последно място без дори да спечели мач.

Чехите успяха да заемат първо място в групата, след като считаният за фаворит отбор на Русия загуби с 0:1 от Гърция в другия мач и по този начин гърците заеха второто място в групата. Така, въпреки разгромната загуба с 1:4 от Русия в първия си мач, Чехия продължава участието си в турнира, а руснаците ще трябва да събират багажа си.

Първите 45 минути под проливния дъжд във Вроцлав преминаха в спокойно темпо без някакви особени голови положения пред двете врати.

През по-голямата част от полувремето чехите държаха повече топката, но без да създават опасни ситуации като причина затова може би бе и отсъствието на Томаш Росицки.

„Дружина полска“ от своя страна организираше бързи атаки и бе по-близо до първия гол в мача. Пропуски пред вратата на Петър Чех направиха Роберт Левандовски и Себастиан Бьониш. В края на полувремето чехите на свой ред упражниха лек натиск, от който не произлезе нищо и почивката дойде при нулево равенство.

Явно разбрали в съблекалнята, че Гърция води с 1:0 на Русия и поставени пред опасността да напуснат турнира, чехите започнаха много концентрирано второто полувреме като владееха топката и постепенно започнаха все повече да гледат към вратата на своя съперник.

Добри възможности се откриха пред Сивок и Барош, но ударите им бяха спасени от Титон. Вратарят на Полша обаче бе безпомощен в 72-а минута, когато трябваше да извади топката от вратата си след гола на Петър Ирачек. След скоростна контраатака Барош подаде на Ирачек в наказателното поле, той преодоля Василевски и стреля под плонжа на Титон, за да открие резултата.

До края на мача Полша опита да стигне поне до гол, който единствено можеше да прати напред в турнира Русия. Чехите от своя страна умело разиграваха топката и бавеха времето в очакване на последния съдийски сигнал.

В самия край на мача Михал Кадлец запази мястото на своя отбор в турнира, след като удар на Левандовски прехвърли Чех и влизаше във вратата, но бранителят изби по страхотен начин от голлинията. Това бе и последното действие в мача като след него съдията Крейг Томпсън сложи неговия край и узакони класирането на Чехия и отпадането на Полша и Русия.

В крайното класиране чехите имат 6 точки, Гърция е на второ място с 4, колкото има и Русия, а домакинът на турнира Полша остана на последна позиция с 2 точки. Чехи и гърци може да се радват за класирането си, но на 1/4-финалите със сигурност ги чака много сложна задача, тъй като съперниците им ще бъдат от „групата на смъртта“, в която са Германия, Португалия, Холандия и Дания. Първият от тази група, чиято развръзка ще бъде в неделя вечер, ще играе на 1/4-финал с Гърция, а вторият – с Чехия.

--

Чехия – Полша 1:0 (0:0)

1:0 Петър Ирачек 72'

 

Съставите на Чехия и Полша:

Чехия: Чех – Лимберски, Кадлец, Сивок, Гебре Селасие – Плашил, Хюбшман – Пиларж (88' Резек), Колар, Ирачек (84' Райторал) – Барош (90' Пекхарт)

Полша: Титон – Бьониш, Перкис, Василевски, Пишчек – Полански (56' Гросицки), Дудка – Обраняк (73' Миержелевски), Муравски (73' Брозек), Блашчиковски - Левандовски