Селекционерът на Холандия Берт ван Марвайк смята, че универсалният полузащитник Ибрахим Афелай има качествата да се превърне във футболист от ранга на Зинедин Зидан. Според Ван Марвайк, въпреки че в Барселона Афелай е налаган по крилото, всъщност идеалният му пост би бил зад нападателите, в центъра на халфовата линия.

Тъй като и Уесли Снайдер и Рафаел ван дер Ваарт също се справят перфектно на позицията, селекционерът трудно би могъл да премести Афелай на тяхно място. Затова той е решил за пусне 26-годишния играч като свободен електрон – да действа както по крилото, така и в центъра, при всяка възможност.

„Една от най-добрите 10-ки в историята, Зидан, също играеше така в Реал Мадрид – по левия фланг, и влизаше навътре,“ обясни идеята си за Афелай наставникът.

„Вътре в себе си, те всички искат да играят 10-ки – и Ван дер Ваарт, и Снайдер, и Афелай. Но по този начин често оставаш с гръб към съперника. Афелай показа, че се справя отлично с тази роля в националния отбор. По крилото ще е малко по-различно, може да тръгне във всяка посока. Може да влезе към центъра, или да мине напред, и да подаде. Просто трябва сам да се убеди в това,“ добави Ван Марвайк.

Холандия е в група с Дания, Германия и Португалия за Евро 2012.

Ван Марвайк сравни Афелай със Зидан

източник: Reuters