Селекционерът на Холандия Берт ван Марвайк заяви, че се е нуждаел от по-сериозен брой играчи, за да избере най-добрия състав, който да представя страната на Евро 2012. Треньорът остави Урби Емануелсон и Хедвигес Мадуро извън групата.

„Решихме кои играчи няма да попаднат в състава не на последните две тренировки, а през последните месеци. Някои играчи получиха повиквателни като награда за своите мачове и последните занимания затвърдиха нашите представи за тях“, мотивира се Марвайк.

„Имахме нужда от по-голям избор, особено за позицията на ляв защитник. Затова поканихме на сбора толкова много играчи“, добави още селекционерът пред De Telegraaf.

Марвайк намали с девет души разширената групата от 36 играчи, които ще започнат подготовка на лагер в Швейцария за финалите на континенталния шампионат в Полша и Украйна.

Емануелсон от Милан беше считан за основен претендент да замени контузения Ерик Питерс. Отпадането на Мадуро беше по-скоро очаквано, тъй като футболистът на Валенсия една наскоро се завърна на терена, след като скъса връзки на коляното през октомври.

На Евро 2012 Холандия е в група "Б" с отборите Дания, Германия и Португалия.