Историческият водач на полския профсъюз Солидарност и бивш полски президент Лех Валенса стана днес официален приятел №1 на Евро 2012 г., което се организира от Полша и Украйна.

"Бил съм на много места, заемал съм различни постове, но съдбата никога не ми е поверявала роля като тази", заяви 66-годишният Валенса на церемония, организирана от УЕФА в Лодз.

"Обещавам да дам всичко от себе си за успешната подготовка на шампионата", каза още Валенса. "Не става въпрос само за спорт. Заложена е националната гордост. Нова Полша в сътрудничество с Украйна. Наистина трябва да докажем, че сме способни", добави той.

"Няма какво толкова да се радвате. Внимавайте. Ще участвам във всичко и ще следя отблизо подготовката", предупреди Валенса с обичайното си чувство за хумор.

В петък в Киев за приятели на Евро 2012 г. бяха обявени изтъкнати украински спортисти като спринтьора Валери Борзов и състезателя по овчарски скок Сергей Бубка. Евро 2012 г. ще премине в четири полски града – Варшава, Вроцлав, Познан и Гданск и в четири украински – Донецк, Харков, Лвов и Киев.