Между страните от Европейския съюз се запазват разногласията относно възможността за политически бойкот на украинската част на Европейското първенство по футбол тази година. Такава е изходната позиция преди днешната среща на Съвета на ЕС по външни работи, предаде ИТАР-ТАСС.

Външните министри на страните от съюза ще разгледат отношенията с Украйна, съдбата на споразумението за асоцииране с нея и случая с осъдената на затвор Юлия Тимошенко.

При пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС шведският външен министър заяви: "Въпросът пред украинците е дали искат да вървят по пътя на Европа, или по пътя на Беларус. Пътят на Европа вещае огромни ползи за украинския народ. Ако искат да вървят по пътя на Беларус, ще тръгнат натам".

Полша, която е съдомакин на Евро 2012, е категорично против политизирането му. Подобна позиция споделят и другите три държави от т.нар. Вишеградска четворка - Словакия, Чехия и Унгария, посочва ИТАР-ТАСС.

Агенцията отбелязва, че най-остра позиция спрямо Украйна заема Германия, чийто водещи политици, вкл. канцлерът Ангела Меркел, вече заявиха, че няма да гледат на живо мачовете на германския отбор по украинските стадиони. Берлин обаче декларира, че няма да настоява други да се присъединят към решението му. Великобритания заяви, че не е за политически бойкот, въпреки че например британският външен министър Уилям Хейг няма намерение да ходи в Украйна за мачовете на Англия.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн напомни днес в Брюксел, че спортният бойкот на Евро 2012, тоест отказ на национални отбори от участие - е изключен. Той добави, че вземането на такова решение е в прерогативите на УЕФА, а не на ЕС.

Що се отнася до споразумението между ЕС и Украйна за асоцииране и създаване на зона за свободна търговия, положението с него е напълно ясно. Преговорите са приключили, текстът е парафиран от двете страни, но засега не може да става дума за неговото подписване и ратифициране от страните членки, докато съюзът не прецени, че в Украйна има значително подобрение в спазването на правата на човека и демократичните норми, обобщава ИТАР-ТАСС.

Украинският президент Виктор Янукович заяви днес, че независимо от призивите на някои европейски политици за бойкот на украинската част на "Евро-2012" шампионатът ще се състои.

"Политиката си е политика, а животът си е живот", каза Янукович пред журналисти в Донецк.