УЕФА депозира жалба в Швейцария и в Кипър срещу бившия служител на футболната федерация на Кипър и ковчежник на федерациятя Спирос Марангос, който обвини УЕФА в корупция при определяне на домакина на Евро-2012.

"УЕФА потвърди, че официално е подала жалба в Швейцария в наказателен съд срещу господин Спирос Марангос за несправедливи и вредни обвинения в пресата, засягащи процедурата през 2007 година при определяне на домакина на Евро-2012", съобщи УЕФА в комюнике.

УЕФА е подала същата жалба в Кипър "на по-високо ниво до генералния прокурор", пише в комюникето.

УЕФА подчерта, че е била задължена да сезира правосъдието за този случай.

На 24 октомври Спирос Марангос заяви, че разполага с доказателства за корупция по време на избора на домакин на финалите на европейското първенство по футбол през 2012 година - Украйна и Полша. Марангос съобщи това в интервю за германския вестник "Зюддойче цайтунг".

Според Марангос гласовете, дадени за съвместната кандидатура на Украйна и Полша, са станали предмет на търговия с някои корумпирани членове на УЕФА. Според Марангос петима членове на УЕФА са замесени в тази афера и "на ръцете им са се залепили" 15 милиона евро. Варангос твърди, че има няколко свидетели и че той безуспешно през последните две години се е опитвал да информира за това президента на УЕФА Мишел Платини.

"Свидетелите са готови да застанат пред съда", каза Неоклис Неоклуес, който е адвокат на Марангос.

Германският вестник "Зюддойче цайтунг" твърди, че той има достъп до имената и показанията на свидетелите, изложени в писмен вид, и че един от тях е участвал непосредствено в купуването на гласовете на членовете на Изпълнителния комитет на УЕФА.

В края на август тази година Марангос е трябвало да се срещне с Петер Лимахер - председател на контролно-дисциплинарната комисия на УЕФА, но срещата е била отменена. Както каза самият Лимахер, това е станало по молба на "висшестояща инстанция".

Съвместната кандидатура на Украйна и Полша спечели с 8 на 4 гласа срещу Италия на 18 април 2007 година и така двете страни ще бъдат домакин на финалите на Евро 2012.