Португалецът Педро Проенса, който ще ръководи финалната среща на Европейското първенство по футбол в Киев, където в неделя ще се срещнат отборите на Испания и Италия, заяви че с този наряд е постигнал пика в своята кариера до този момент.

41-годишният Проенса вече има всички шансове да излезе на 1-о място в ранглистата на УЕФА, след като преди шест седмици му беше поверена финалната среща и в Шампионската лига.

Другият мач, който е ръководил на Евро 2012, е победата на Швеция с 2:0 над Франция, също в групите. До момента на турнира не е отсъждал дузпа и не е вдигал червен картон.

„Това е огромна чест за мен. За всеки съдия това би бил един от най-добрите моменти в кариерата му. Това е признание за работата ни и добра оценка за представянето ни на турнира. Това е пикът на моята кариера“, сподели португалецът.

„Езикът на футбола е универсален. Доволен съм и съм сигурен, че всеки един португалския съдия ме подкрепя. В този двубой аз ще представлявам цяла Португалия. Главният съдия е лицето на бригадата, но без моите помощници, нищо не мога да направя. Именно те ме подкрепят всеки и път и ми помагат да взимам правилното решение“, добави Проенса.