Видяхме всички отбори на Евро 2012. Някои неща ни впечатлиха, други тотално разочароваха. Португалия беше страхлива, а Франция и Англия играха като пълни средняци. Едни имат много талант, като Испания, а други компенсират и печелят с дисциплина – например Дания.

Треньорите ползват различни схеми, няма нищо, което да ни е шокирало от тази гледна точка. Една хубава традиция се завърна. Въпреки Барселона и налаганата система без централен нападател, таранът се върна с пълна сила. Това с фалшивата деветка става, ама само с Меси.

Тараните отново решават мачовете, така както е било винаги в историята на футбола. Онзи най-отпред с номер девет, винаги е най-важен, за това струва най-много.

Първи на сцената се появи Димитрис Салпингидис от ПАОК. Гръцкият таран влезе като резерва и изигра ключова роля. Гол, спечелена дузпа с червен картон на Шчесни и едно незачетено от съдията попадение. Отлична работа за един нападател.

В златна смяна се превърна и Павлюченко от Русия. Влезе на терена срещу Чехия в 73-та минута. Даде една асистенция и сам се разписа. Сборная има богатството да притежава Кержаков, Павлюченко и Погребняк. Като добавим и раздвижения Аршавин, работата става дебела.

Марио Гомес направи разликата между Германия и Португалия. Гол с глава и победа. Няма Роналдо, няма Нани, звездата в едно от напечените дербита на Евро 2012 бе Марио Гомес. Уж е малко дървен, пък почти във всеки мач има своето резервирано място на таблото. Професията му е голмайстор.

Испания е друга бира и може да си позволи да играе без деветка, но не съвсем. Фалшивият Сеск вкара, но оригиналният Торес се провали. От пейката дебнат надъханите младоци Негредо и Йоренте, които ще имат своята роля в турнира.

Италия затвърди тенденцията от първия ден на Евро 2012. Резервата Тото Ди Натале влезе и отбеляза. Марково изпълнение, след фамозния пас на Пирло и прекрасното завършване на голмайстора от Удинезе. Ди Натале има всичко, за да стане „златното момче”. Скуадрата винаги търси такъв човек на голям шампионат.

Славен Билич заложи на двама типични централни нападатели. Йелавич и Манджукич блеснаха и зарадваха човека със зимната шапка. Двама нападател, три гола, три точки. Какво му трябва повече на един треньор в дебютната среща от турнира.

И за финал Украйна – Швеция. Шевченко срещу Златан Ибрахимович. Крайният резултат е 2:1. Шева има малко по-различна роля в състава на Блохин, но той си е еталон за централен нападател. Двата му гола си бяха чиста проба вдъхновение. Невероятен футболист, въпреки че отдавна са преминали най-добрите му дни. Шведите се представиха като откровени дърводелци. Швеция си е Златан Ибрахимович и останалите. Ибра отбеляза гол, но мачът в Киев беше създаден за Шева.