Десет украински национали са получили хранително натравяне дни преди старта на европейското първенство по футбол, на което Украйна е домакин съвместно с Полша. Това разкри селекционерът на украинците Олег Блохин след загубата на тима с 0:2 от Турция в последната контрола преди началото на Евро 2012.

Сред засегнатите от стомашния вирус е един от основните играчи на Украйна - Анатолий Тимощук, който е на системи. Нападателят Андрий Воронин също е болен.

„Тимощук е зле, поставихме го на системи. Никак не е смешно. Трябва да изчакаме мнението на лекарите. Не знам каква е причината за това натравяне, защото всички ядохме различна храна. Имаме няколко дни за възстановяване. Хубаво е все пак, че всичко това не се случи на 11 юни“, каза Олег Блохин.

Поражението на Украйна от Турция е второ поредно за тима в подготовката за Евро 2012 след загубата от Австрия с 2:3 миналия петък. Украйна започва на европейското първенство срещу Швеция на 11 юни.
Блохин разкри още, че защитникът Богдан Бутко и халфът Денис Гармаш също били болни, но излезли на терена срещу Турция, тъй като нямало други опции.

„Ако Бутко и Гармаш бяха отказали да играят, трябваше да отменим мача, заради липса на футболисти“, каза Блохин.

Турция стигна до успеха след голове на Чанер Еркин (30) и Мустафа Пектемек (70).

След почивката влезлият като резерва Андрий Шевченко пропусна две чисти положения за украинците.