Президентът на Полша Бронислав Коморовски подписа днес нов закон, който определя мерките за сигурност по време на масови прояви, включително и Европейското първенство по футбол, което ще се проведе следващата година в страната и в Украйна. Новият закон позволява продажбата на слабо алкохолни напитки, като например бира.

Досега продажбата на алкохол бе забранена в Полша преди, по време и след футболни срещи.

"Този закон позволява ефективно да се борим с проявите на футболно хулиганство по стадионите и ни предоставя инструменти за обезопасяване на безопасността по време на масови мероприятия", се каза в съобщение на вътрешното министерство на Полша.

Според новия закон в страната ще има възможност за електронна система за идентификация на зрителите, провеждане на бързо съдебно производство на стадиона и отказ за продажба на билет на фен, който е потенциална заплаха за нормалното провеждане на двубоя.

Освен това в новия закон са предвидени сурови наказателни мерки за фалшиво предупреждение за опасност, забрана за посещение на мача, въпреки закупен билет, носенето на опасни предмети и други.

Позволява се продажбата и употребата на слабо алкохолни напитки, но само със специално разрешение.

"На мачове с повишен риск няма да се допуска продажбата на такива напитки", предупреждават от полското министерство.

Според новия закон в случай на нарушаване на мерките за сигурност наказание може да понесе и самият организатор на проявата. Ако не са изпълнени всички мерки за безопасност и има заплаха за живота и здравето на участниците в масовата проява, като футболна среща например, тя може дори да не се проведе.

В Полша, която ще проведе Евро'2012 заедно с Украйна, градовете Вроцлав и Познан ще са домакини на по три мача от груповата фаза, в Гданск ще се проведат три мача от групите и едни от четвъртфиналите, а Варшава ще приеме три срещи от групите, един четвъртфинал и един полуфинал.