От всички отбори, които останаха да се състезават на европейското, най-близо до заветната цел е тимът на Португалия. Поне що се отнася до броя мачове, които трябва да спечели до края, за да триумфира. След като отстраниха чехите заслужено и убедително, не толкова като резултат, а като игра, португалците са само на две срещи от постигането на заветната мечта.

През годините Португалия винаги е бил смятан за добър и приятен за гледане отбор, все от горната част на „схемата“, но никога основен фаворит. „Мореплавателите“ имат едно трето място с легендата Еузебио на световното през 1966 година и едно второ от европейското през 2004 година. Именно тогава, преди осем лета, те пропуснаха грандиозния шанс като домакини да преодолеят на финала пратения им уж от съдбата „скромен“ тим на Гърция. Но бяха горчиво излъгани.

Сега обаче съдбата се показва пак зад ъгъла и може да им върне дължимото. Полуфиналистът Португалия почти по нищо не отстъпва на основните фаворити Испания и Германия, както и на другите три традиционно силни тима – Италия, Франция и Англия. И без да се притеснява от нищо, може да спори с тях за евротитлата на равни начала.

Португалците са водени от развихрилия се Кристиано Роналдо. А той изглежда двойно мотивиран от възможността да спечели отборния трофей, а с това до голяма степен да си подпечата и личната награда в надпреварата с Меси. „Златната топка“ май е не по-малко желан приз от CR7, защото в последните години все по-сериозно егото му започва да страда от комплекса „Меси“.

Но Потругалия не е само Кристиано. Отборът играе офанзивно, мощно, свежо. В защита също е стабилен. Прави впечатление, че като че ли тръгва малко трудно в мачовете си, но след 15-20 минути грабва инициативата в свои ръце.

Португалия и голямата и звезда Кристиано Роналдо могат! Могат да станат европейски шампиони заедно и да донесат „Златната топка“ отново в ръцете на нападателя на Реал Мадрид. Мечтите им вече не са толкова далеч от реалността.