„Бандити и мошеници подкоповат подготовката на Украйна за Евро 2012, като завишават прекомерно хотелските цени“ - това заяви президентът на УЕФА Мишел Платини.

Хотелите в Киев, Донецк, Харков и Лвов – четирите украински града, които ще приемат европейското първенство – са повишили цените за настаняване повече от 10 пъти в отделни случаи.

Бившият френски национал говори пред медиите в страната домакин и каза, че „бандити и мошеници, които искат да спечелят много пари“ могат да отблъснат феновете от Украйна.

„Не можеш да увеличиш цените от 40 на 100 евро за вечер за един ден, а на следващия да ги направиш на 500 евро. Такова нещо просто не се прави“, категоричен бе Платини.

Президентът на страната Виктор Янукович нареди на правителството да разследва скоковете в цените и да се убеди, че хотелските тарифи по време на шампионата ще бъдат „разумни от икономическа гледна точка“.

„Ще се подготвяме до последната възможна вечер и ще посрещнем феновете и футболистите по начина, по който те заслужават“, заяви Янукович.

Най-евтиният хотел в Лвов, който е посочен в сайта на УЕФА като вариант за феновете преди сблъсъка между Германия и Португалия на 9 юни, предлага нощувки срещу 195 евро на вечер. За мача Украйна-Швеция на 11 юни в Киев офертите стартират от 104 евро.

За сравнение къмпинг лагер, който се намира само 35 километра от украинската столица, предлага места за 30 евро на вечер.