В 31 мача за 24 дни, 16 тима и 368 футболисти ще излъчат само един отбор-победител – новия европейски шампион. Първенството на Стария континент започва тази вечер в Полша с мачовете от Група А. Двубоят на откриването е между домакина – Полша и Гърция от 19.00 часа българско време. Победителят ще бъде коронясан на 1 юли на Олимпийския стадион в Киев.

Въпреки че тимът на Испания се е запътил към титла от трето поредно голямо първенство (Европейско – Световно – Европейско), все повече букмейкъри дават своите предпочитания за победа на Германия или Холандия.

Испанският национален отбор по футбол е най-скъпият на Евро 2012. Цената играчите възлиза на 653 млн. евро. Това сочи бразилският икономист Фернандо Пинто, който нареди Германия на втората позиция с 394 млн. евро. В своеобразната класация трети е съставът на Англия.

12 главни рефери, сочени за едни от най-добрите в Европа, ще ръководят срещите от шампионата. Една от най-интересните личности сред тях е Йонас Ериксон, който е милионер. Подробности за всички арбитри можете да прочетете в специалната секция в Gong.bg. Испанецът Карлос Веласко Карбайо ще бъде главен съдия на мача на откриването тази вечер.

Церемонията по откриването на Евро 2012 ще започне 20 минути преди първия съдийски сигнал. Гвоздеят ще бъде изпълнението на Шопен от унгарски пианист.

Според информациите шампионът на Европа ще получи около 23 милиона евро, ако спечели всичките си срещи в рамките на първенството.

Талисманите на Евро 2012 са Славек и Славко. Почти 40 хиляди души гласуваха, за да дадат своите предпочитания за техните имена.

Над 30 хиляди полицаи ще се грижат за сигурността в двете страни-домакини. Над 5500 доброволци ще подпомагат работата на организаторите на Евро 2012.