„Когато пропуснах дузпата ми се стори, че небето падна на раменете ми“, заяви полузащитникът на Италия Рикардо Монтоливо, който не успя да преодолее вратаря на Англия Джо Харт при изпълнението на наказателни удари, след които Италия спечели с 4:2 и се класира за полуфиналите на Евро 2012.

"Това е една хубава победа. Доминирахме през целия мач, но просто ни липсваше гол. Чаках толкова време този момент, доволен съм, че играх добре, но съм най-вече доволен, че се класирахме. Германия? Това ще бъде много специален мач за мен, защото аз съм наполовина германец /Монтоливо е с двойно гражданство - германско и италианско, бел. на пр./. Остават ни три дни. Да играеш 120 минути на това ниво, наистина е много. Но победа като днешната ни дава наистина много енергия", каза още той.

"Това беше ужасно. Когато пропуснах дузпата ми се стори, че небето падна на раменете ми. Приятелите се хвърлиха към мен, за да ме върнат по-бързо в центъра на терена. И едва когато топката след удара на Ашли Йънг срещна гредата, ми олекна на сърцето. Благодаря на Буфон и на гредата на вратата за победата", завърши италианецът.