От УЕФА обявиха, че зрителите ще видят доста впечатляваща церемония по откриването на Европейското първенство по футбол на Националния стадион във Варшава на 8 юни.

Представлението ще започне 20 минути преди първия съдийски сигнал на мача на откриването между отборите на Полша и Гърция. Церемонията пък ще повдигне завесата на три седмици футбол на национално ниво по терените на Полша и Украйна. Концепцията на церемонията е развита от специалиста в областта Марко Балич, който е президент на компания, която се занимава с подобни събития.

Балич бе отговорен за церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри в Торино, но е познат и в Украйна, тъй като продуцира церемонията по откриването на стадион "Донбас арена" в Донецк през 2009 година.

Шоуто ще продължи 12 минути и ще маркира историческо събитие, защото за първи път в историята Европейско първенство по футбол ще се проведе в Централна и Източна Европа.

Унгарският пианист Адам Гьорги, който наскоро отпразнува 30-ия си рожден ден с продадена зала "Карнеги хол" в Ню Йорк, ще изсвири като част от церемонията "Етюд в А Минор" от Фредерик Шопен.

Церемонията ще включва и масова хореография с 8 000 доброволци, които ще пристигнат в столицата на Полша от 63 страни по света. Повече от 150 милиона зрители пък ще гледат на живо церемонията и мача между домакините и Гърция, прогнозираха още от УЕФА.