Португалските национали все още не са разкрили истинските си възможности и имат всички шансове да направят това в полуфиналния мач на европейското първенство по футбол срещу Испания, заяви в интервю за БТА Илиан Илиев.

Старши треньорът на Левски, който игра дълго време в португалското първенство, очаква възпитаниците на неговия добър познат Пауло Бенто да заиграят още по-добре в средата на терена и да разкрият пълния потенциал на големите си звезди Кристиано Роналдо и Луиш Нани.

"Мисля, че Португалия игра много добре в мача срещу Чехия и най-вече през второто полувреме. Този отбор има значителни резерви в играта си, те имат и футболисти на пейката, които могат да помогнат много. Не видях особена промяна в играта им от груповата фаза, освен това, че отборът беше освободен от напрежението. Знаете, че в първите мачове една грешна стъпка може да окаже фатални последствия за крайното класиране. В четвъртфиналите португалците си подаваха доста повече, но си пролича липсата на утвърден централен нападател, какъвто навремето беше Нуно Гомеш. При него всяко едно положение беше почти сигурен гол, каза Илиев.

"Португалия има много силна тройка в средата на терена, а и Нани все още не е показал това, на което е способен. Става въпрос за острите пробиви по фланга и отличното центриране, което е решавало много мачове на Манчестър Юнайтед. Португалия не е само Кристиано Роналдо, който не се представяше добре в първите два мача. Дори тогава отборът не беше надигран от Германия. В мача срещу испанците Роналдо трябва да бъде на ниво, а и той ще бъде опазен много трудно, ако срещу него играе Алваро Арбелоа. Също така, отборът ще зависи много от тройката централни халфове и Нани. Изкарах една година с Пауло Бенто в Бенфика и мога да кажа, че той е малко чепат характер и държи на своето, въпреки че е спокоен и уравновесен човек. Той има много варианти в средата на терена, но вече доказа, че държи много на това, което наложи в Спортинг Лисабон с включването на Жоао Моутиньо и Раул Мейрелеш в халфовата линия. Трябва да бъде отчетен фактът, че до момента Бенто се справя много добре, а това е едно голямо първенство", добави треньорът на Левски.

Според Илиан Илиев, Испания няма да промени стила си на игра срещу Португалия, защото той носи успех на отбора в последните години. Световните и европейски шампиони промениха на няколко пъти състава си от началото на шампионата, като в някои мачове заложиха на централен нападател като Торес, а в други, като този срещу Франция, играха с шест халфа и без голаджия. "Испания продължава да налага вече трето голямо първенство този стил, който личи в играта на Барселона. Това вече донесе, а и продължава да носи успехи за отбора. Те продължават по същия начин и забележителното е това, че дори и без централен нападател са много раздвижени, което затруднява всеки отбор. Виждате сами, че халфовете могат да излизат на предна позиция във всеки един момент и да бележат важни голове. Аз все още съм малък, за да давам оценки за играта на испанците и мисля, че Висенте дел Боске вече е показал какво може, заслужил е доверие към него. Няма причина да се съмняваме в неговите решения, защото те всеки път му носят успех", категоричен Илиан Илиев.

Илиев даде много добра оценка на първенството като цяло, въпреки че според него е рано за генерални изводи. "Рано е да се говори за генерална оценка, но до момента се получава много добро първенство, с изключение на един или два мача, в които имаше явно отстъпление на единия от отборите. Всички футболисти се познават много добре, от Европа са, притежават страхотни умения и играят всяка седмица помежду си. Не се срещат сблъсъци на европейски, латиноамерикански и африкански стилове, така че ги няма добре познатите от световни първенства нагаждане и дебнене. Освен това, мачовете са по-малко и всеки дава максимумът от себе си. Играта е открита, а и качеството на нападателите е много високо", завърши той.