Хърватия ще играе на Европейското първенство догодина в Украйна и Полша. Класирането на „шахматистите“, което на практика бе решено още в петък при успеха с 3:0 в Истанбул, бе официално потвърдено, след като реваншът срещу Турция завърши при нулево равенство.

Двубоят на стадион „Максимир“ в Загреб започна с натиск на нахъсаните турци, които се опитаха да стигнат до ранен гол, който да върне шансовете им за класиране.

Най-доброто положение за тях в тези начални минути пропусна Колин Казим Ричардс, който се озова с топката, след като удар на Селчук Инин бе избит зрелищно от Стипе Плетикоса. Изстрелът на Ричардс обаче бе неточен. Хамит Алтинтоп също затрудни Плетикоса от пряк свободен удар, но вратарят отново опази своята мрежа.

Постепенно обаче домакините се съвзеха от натиска и изравниха играта като дори в края на първото полувреме изпуснаха златен шанс за гол, опропастен от Марио Манджукич, който стреля неточно от 10 метра, вместо да подаде на по-добре позиционирания Лука Модрич.

През второто полувреме „шахматистите“ умело успяха да диктуват не особено високо темпо на игра, което допълнително изнерви турците. И пред двете врати имаше по няколко опасности, но гол така и не падна.

По този начин след общ резултат 3:0 хърватите заслужено намериха място на европейските финали догодина.