Дания поднесе първата изненада на Европейското първенство в Украйна и Полша, след като победи Холандия. „Лалетата” играха по-добре и надиграха своя съперник, но не успяха да реализират създадените положения, докато датчаните се възползваха от едно свое и стигнаха до толкова важните три точки на старта на Евро 2012.

Холандците не изневериха на своя стил и играха с много подавания, атаки по крилата и като цяло контролираха ситуацията на терена, но в защита се представиха посредствено и разочароваха в атака.

Най-големият проблем в състава на Берт ван Марвайк явно е защитният вал. В мача срещу Дания се видя, че Грегъри ван дер Вийл не е в познатата форма и не се представи убедително срещу набезите на датчаните. Джетро Вилемс отляво също имаше изключително много проблеми с опазването на Денис Ромедал и Ларс Якобсен. Холандците ще страдат много, най-вече отляво, където нямат силен футболист. Рон Влаар също не впечатли с представянето си като партньор на Джон Хейтинга. Берт ван Марвайк ще има тежката задача да направи необходимите корекции в защита за двубоя срещу Германия, който е от решаващо значение за холандците, които при втора загуба почти сигурно ще отпаднат от турнира.

В мача срещу Дания се видя, че Ариен Робен явно не се намира в топ форма. Много от неговите набези отдясно свършваха с влизане към центъра и неточен удар. Робен е един от моторите в отбора на Холандия и от слабото му представяне страда цялата игра на тима. Пропуските на Робин ван Перси и Клаас-Ян Хунтелаар също са нещо необичайно. Двамата имаха достатъчно възможности да реализират, но не успяха.

Прави впечатление, че Холандия следва пътя от далечната 1988 година, когато преди Европейското първенство губи в контрола от България, на старта на турнира пада с 0:1 от СССР, след това стига до финала и печели. Тогава вторият мач на холандците също не е никак лесен срещу Англия, а сега се изправят срещу Германия. В началото нещата се повтарят.

Мачът срещу Германия е от решаващо значение за холандците, които са опрени до стената и нямат право на повече грешки. „Лалетата” не могат да си позволят да повторят същата слаба игра срещу Бундестима, защото това ще им струва много скъпо. Германия излъга Португалия и се възползва от една от малкото си възможности, което със сигурност гарантира главоболия за холандците, ако не бъдат стабилни в отбрана.

Преди около седем месеца Германия нанесе тежък удар в съперничеството си с холандците, след като ги победи 3:0 в контрола играна в Хамбург, а „лалетата” със сигурност не са забравили.

Холандия започна слабо и загуби още на старта от Дания. Не трябва да се забравя, че Испания направи подобен старт преди две години на Световното първенство, след като падна от Швейцария, а след това стигна до финала и го спечели.

Летящият холандец бе приземен от датчаните, но със сигурност не си е казал последната дума.