Гърция и Чехия излизат във втория си мач от Група А на Европейското първенство по футбол със сериозни проблеми в защитните линии. Гърците се спасиха от поражение на старта и завършиха 1:1 с Полша, докато чехите бяха разгромени с 1:4 от Русия.

Португалският треньор на гърците Фернандо Сантош трябва да търси варианти за местата на напусналия турнира с контузия Авраам Пападопулос, за когото предстои операция на коляното, както и за Сократис Папастатопулос, получил червен картон в първия мач.

Двамата бяха основните централни защитници по време на квалификациите и с тях Гърция е инкасирала само пет попадения. Най-вероятно Сантош ще заложи сега в центъра на отбраната на ветерана-полузащитник Костас Кацуранис и на 20-годишния Кириакос Пападопулос, който спечели симпатиите с появяването си на терена в първата среща с Полша.

В чешкия лагер няма проблеми с контузени и наказани играчи, но Михал Билек трябва да вземе мерки за бавното действие на хората пред Петер Чех, както и за неточните им отигравания.

Нищо чудно Михал Кадлец да бъде преместен от левия фланг в центъра, а мястото му да бъде заето от младия Давид Лимберски. Дефанзивният халф Томаш Хюбшман пък трябва да заиграе до Кадлец като централен защитник. Роман Хубник, също човек от отбраната, заяви, че плейофите с Черна гора са ги научили какво значи да играеш под напрежение. Така че сега ситуацията преди мача с Гърция е почти същата.

„Мисля, че в мача с Гърция напрежението ще бъде по-голямо отколкото в мача с Русия. Този мач ще ни покаже дали оставаме с надежда за класиране напред или пък ще помислим за пътуването към дома,“ обяснява Хубник.

Освен проблемите в защитата, и двата отбора не се славят като много резултатни. Гърците имат едва 14 отбелязани гола в 10 мача, а чехите разчитат на Милан Барош. Голмайсторът на Евро 2004 обаче има едва три гола в последните две години с националния отбор. Иначе Чехия няма победа над Гърция от 30 години. За последно това е станало по време на контролна среща през март 1982-а година и идва с резултат 2:1.